Wednesday , 24 April 2024

Διαφωνίες από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ για το ΕΧΣ της ανάπλασης της ΔΕΘ

Σε μια πόλη γνωστή για την εσωστρέφειά της, όπως η Θεσσαλονίκη, είδηση θα ήταν εάν μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα έργο μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, με ομόφωνη θετική στάση των τοπικών φορέων ή έστω με ειλικρινή πρόθεση-διάθεση διαλόγου επί των σημείων διαφωνίας.

Στην αποψινή εκδήλωση δημόσιας διαβούλευσης επί του Ειδικού Χωριύ Σχεδίου για την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ (Συνεδριακό Κέντρο “Νικόλαος Γερμανός”), εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας – συγκεκριμένα ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καλογήρου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης από ομάδα Πανεπιστημιακών, υποστηρίζοντας ότι προσβάλλει το άρθρο 24 του Συντάγματος (σ.σ. περί της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος).

Ένσταση για το συγκεκριμένο σενάριο (ένα από τα δυο μελετούμενα σενάρια) που προέκριναν οι μελετητές του σχεδίου, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων κατεδάφιση του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου και ανέγερση νέων συνεδριακών χώρων στην ίδια περιοχή, όπως και ξενοδοχείου στην πλευρά της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου εξέφρασε  εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, περιβάλλοντος και καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ζητώντας να μην υπάρχουν ψηλά κτήρια απέναντι από τα Μουσεία. Παράλληλα, εξέφρασε την προτίμηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για το εναλλακτικό σενάριο των μελετητών που προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων – πλην των εκθεσιακών – δηλαδή συνεδριακή, γραφεία διοίκησης κ.α. – στην περιοχή της συμβολής της Αγγελάκη με την Εγνατία, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κτήρια και μάλιστα ψηλά απέναντι από τα Μουσεία. Στον αντίποδα, οι μελητητές του ΕΧΣ – αρχιτέκτονες Δημήτρης και Γιώργος Χατζόπουλος – υποστηρίζουν ότι αυτο το σενάριο θα επιβαρύνει μια ήδη επιβαρυμένη πειροχή τουκέντρου της πόλης και ότι αντιθέτως η ανέγερση του ξενοδοχείου στην Γ’ Σετεμβρίου θα δώσει ζωή στον συγκεκριμένο δρόμο.

Σύμφωνα επίσης με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι απολύτως απαραίτητο στο οικόπεδο της έκθεσης να ενταχθεί και ο συνοικισμός της Αγίας Φωτεινής.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι το εν λόγω ΕΧΣ αφορά επί της ουσίας γενικότερα όλο το κέντρο της πόλης και όλες τις λειτουργίες και όχι μόνο χωρικές και περιβαλλοντικές, όπως και ότι με αυτό προωθούνται δύο μεγάλες παρεμβάσεις: η αναβάθμιση και επιχειρησιακή λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου και  παράλληλα, η εξασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και της πόλης.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το συγκεκριμένο ΕΧΣ, ενώ επίσης το συγκεκριμένο ΕΧΣ συγκεντρώνει τη θετική αποδοχή των φορέων της αγοράς, όπως το ΕΒΕΘ, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Το υπό δημόσια διαβούλευση ΕΧΣ για τη ΔΕΘ αρθρώνεται σε τέσσερις άξονες: α) Στο Παλαί ντε Σπορ και στον εκθεσιακό χώρο γύρω από αυτό β) στα νέα περίπτερα και στην κατασκευή νέου κτηρίου διοίκησης γ) στην κατεδάφιση των κτιρίων επί της οδού Αγγελάκη και στη δημιουργία  πάρκου που θα είναι μέρος του Μητροπολιτικού πάρκου και δ) στην ανάπτυξη του νέου συνεδριακού κέντρου και του ξενοδοχείου προς την πλευρά της  οδού Γ’ Σεπτεμβρίου.

Ο κ.Φάμελλος ανακοίνωσε επίσης παράταση της δημόσιας διαβούλευσης επί του ΕΧΣ για την ανάπλαση της ΔΕΘ  μέχρι τη Δευτέρα 6 Μαΐου  και έθεσε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ το 2026, οπότε και συμπληρώνονται και θα εορταστούν τα 100 χρόνια λειτουργίας της.

.

Ο υπουργός αναφέρθηκε  στους 4 άξονες ανάπτυξης του εκθεσιακού ακινήτου των 175 στρεμμάτων: α) Στο Παλαί ντε Σπορ και στον εκθεσιακό χώρο γύρω από αυτό β)στα νέα περίπτερα και στην κατασκευή νέου κτιρίου διοίκησης γ) στην κατεδάφιση των κτιρίων επί της οδού Αγγελάκη και στη δημιουργία  πάρκου που θα είναι μέρος του μητροπολιτικού πάρκου  δ) στην ανάπτυξη του νέου συνεδριακού κέντρου και του ξενοδοχείου προς την πλευρά της  οδού Γ’ Σεπτεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *