Friday , 3 May 2024

Δύσκολη φέτος η μελισσοκομική χρονιά – Οι μελισσοκόμοι βάζουν… βαθιά το χέρι στην τσέπη

«Είναι μια από τις δυσκολότερες χρονιές, ίσως και η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών κι αυτό λόγω του καιρού», εξηγεί στο thesseconomy.gr ο μελισσοκόμος και παραγωγός από την Καστοριά Χρήστος Τζακόπουλος, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο κατέκτησε την πιο γλυκιά πρωτιά σε διαγωνισμό μελιού στο Παρίσι. Αναφερόμενος στις φετινές δυσκολίες ο κ. Τζακόπουλος επισημαίνει «φέτος είχαμε βροχές σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Όλο αυτό δημιούργησε πρόβλημα στην ανάπτυξη των μελισσών αλλά και στις ανθοφορίες που δεν μπορούσαν να δουλέψουν λόγω του ότι έβρεχε κάθε μέρα. Αυτό μεταφράζεται πρώτον σε μικρότερη παραγωγή μελιού. Δεύτερον, θα ήθελα να πω ότι ο καιρός και οι βροχές είχαν δύο αντίκτυπα δηλαδή πρώτα τα μελίσσια δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν και να γίνουν παραγωγικά και δεύτερον ακόμη και εκείνα που ήταν παραγωγικά δεν μπορούσαν να βγουν έξω να συλλέξουν τα… μέλια (χυμούς από άνθη). Όλο αυτό δημιούργησε πρόβλημα σε όλον τον κύκλο της μέλισσας φέτος. Γενικά η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη. Και είναι σε όλη την Ελλάδα. Στη Βόρεια Ελλάδα ενώ υπήρχαν ‘μέλια’ για τις μέλισσες έξω, δεν υπήρχαν μεγάλα μελίσσια λόγω του καιρού κι επίσης τα ‘μέλια’ που υπήρχαν έξω δεν άφηνε ο καιρός να τα πάρουν τα μελίσσια».

«Το ταμείον είναι μείον»
Οι αυξημένες απαιτήσεις σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών εκτόξευσαν τα έξοδα σε επίπεδα μη συγκρίσιμα με οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Όσον αφορά αν μπορεί να γίνει κάτι για να αλλάξει η κατάσταση ο νεαρός μελισσοκόμος λέει «δυστυχώς δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον Θεό και τον καιρό. Κάνουμε υπομονή, το χέρι μπαίνει βαθά μέσα στην τσέπη για τις μετακινήσεις των κυψελών, για τα ταΐσματα σε περιπτώσεις που τα μελίσσια λιμοκτονούν. Σε πολλές περιοχές ειδικά τον Μάιο με αρχές Ιουνίου -στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας- τα μελίσσια ταΐζονταν για λόγους λιμοκτονίας ουσιαστικά. Στην περιοχή μας μάλιστα δεν είχε σταματήσει να βρέχει. Στις περιπτώσεις αυτές τις μέλισσες τις ταΐζουμε ζάχαρη. Αυτό γίνεται όταν είναι σε φάση παραγωγής, δηλαδή δεν υπάρχει κάποια νομή έξω να πάρουν χυμούς από τα άνθη και να δουλέψουν τα μελίσσια γι’ αυτό τα ταΐζουμε. Ουσιαστικά για να τα βοηθήσουμε, ώστε να έχουν περισσότερα αποθέματα για να ‘βγάλουν’ το χειμώνα. Τα δείγματα μέχρι και τώρα ήταν αρνητικά όσον αφορά την παραγωγή μελιού. Δηλαδή μέχρι στιγμής το ταμείον είναι μείον», προσθέτει ο κ. Τζακόπουλος.

Πολλές οι πωλήσεις σε μελίσσια
Το καλοκαίρι που διανύουμε αποτελεί συνέχεια στο μοτίβο της ήδη κακής χρονιάς. Είναι η εποχή που οι πρώτες παραγωγές θα έπρεπε ήδη να έχουν βγει, η αστάθεια όμως του καιρού δεν ευνόησε τις μελιτοφορίες και το πρόσημο στο ταμείο είναι και εδώ αρνητικό προς το παρόν. Κι όπως επισημαίνει ο μελισσοπαραγωγός από την Καστοριά «φέτος είναι η χρονιά που έχω δει τις περισσότερες πωλήσεις μελισσών. Λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν φέτος οι μελισσοκόμοι πωλούνται φέτος πολλά μελίσσια γιατί δεν μπορούν πλέον να δει αντεπεξέλθουν στα έξοδα», υπογραμμίζει ο μελισσοπαραγωγός Χρ. Τζακόπουλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *