Friday , 29 March 2024

ΕΒΕΘ: Ανάγκη για μέτρα υποστήριξης και ενίσχυσης του ξενοδοχειακού και του εκθεσιακού κλάδου λόγω του κορωνοϊού

Την λήψη μέτρων υποστήριξης και ενίσχυσης του ξενοδοχειακού και του εκθεσιακού κλάδου, λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ζητά με επιστολή του στους συναρμόδιους Υπουργούς το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η επιστολή του ΕΒΕΘ, απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση και αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να εκφράσουμε καταρχήν την επιδοκιμασία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) για τις διατάξεις των άρθρων 1, 2 και 3 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 55 ). Με τις ανωτέρω διατάξεις παρέχονται οι απαραίτητες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα αφορούν στη λήψη έκτακτων μέτρων για τη διευκόλυνση καταβολής των οφειλών επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε δύο επιχειρηματικούς κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την εμφάνιση της νόσου, τον ξενοδοχειακό και τον εκθεσιακό. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου της Θεσσαλονίκης βρίσκονται αντιμέτωπες με πρωτόγνωρα χαμηλά ποσοστά πληρότητας, τα οποία μάλιστα βαίνουν συνεχώς μειούμενα. Ομοίως, οι επιχειρήσεις του εκθεσιακού κλάδου υφίστανται τις συνέπειες της ακύρωσης ή της αναβολής σε μεταγενέστερες ημερομηνίες σχεδόν του συνόλου των εκθέσεων που θα πραγματοποιούνταν παγκοσμίως για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, χωρίς φυσικά να διασφαλίζεται η διοργάνωσή τους στο μέλλον. Η κατάσταση αυτή στους ανωτέρω κλάδους απειλεί πλέον σοβαρά όχι μόνο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στους ανωτέρω κλάδους, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στο πεδίο εφαρμογής των ΥΑ και ΚΥΑ που θα εκδοθούν κατ΄ εξουσιοδότηση των άρθρων 1, 2 και 3 της από 11.03.2020 ΠΝΠ τις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού και εκθεσιακού κλάδου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αναστολή καταβολής ΦΠΑ, την αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και την παράταση των προθεσμιών καταβολής δόσεων και ασφαλιστικών εισφορών.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *