Tuesday , 30 April 2024

Εκλογές στην Τουρκία: Μονομαχία Ερντογάν – Ιμάμογλου για την Κωνσταντινούπολη – Ένας νεκρός στην Προύσσα

Στις κάλπες των δημοτικών εκλογών προσέρχονται από το πρωί περίπου 61,5 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών. Συγκεκριμένα, οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει στις ανατολικές επαρχίες από τις 7.00 πμ και θα κλείσουν στις 16.00 μ.μ., ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8.00 το πρωί μέχρι και τις 17.00 μ.μ.

Στραμμένα τα βλέμματα στην Κωνσταντινούπολη
Το ενδιαφέρον της σημερινής αναμέτρησης στρέφεται στη μάχη για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ. Κοινή ωστόσο είναι η εκτίμηση ότι πρόκειται για μονομαχία μεταξύ του Ερντογάν και του Ιμάμογλου. Ο τελευταίος κατάφερε στις εκλογές του 2019 να πάρει το δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από 25 χρόνια. Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική, έγινε έκτοτε στόχος ζωής. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ελαφρώς άνοιγε η ψαλίδα υπέρ του Ιμάμογλου έναντι του εκλεκτού του Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ, παρόλα αυτά η μάχη παραμένει αμφίρροπη.

Το στοίχημα του Ερντογάν
Ο Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο έκαναν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στη αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός. Σε μία τελευταία κίνηση εντυπωσιασμού της ισλαμιστικής βάσης του εκλογικού σώματος, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον Κουρούμ, προσευχήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Σοφία και επισκέφθηκε την ισλαμική αδελφότητα του «Ισμαΐλ Αγά», μία άτυπη θρησκευτική οργάνωση με πολιτική επιρροή. Το αποτέλεσμα των σημερινών δημοτικών εκλογών μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό σύστημα και να ανοίξει τον δρόμο για την συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του. Θα του δώσει επίσης πρόσβαση στις τεράστιες δυνατότητες, πολιτικές και οικονομικές, της Κωνσταντινούπολης για να ενισχύσει επίσης την εξουσία του.

Πυροβολισμοί με ένα νεκρό στην Προύσα
Ωστόσο η προσέλευση στις κάλπες δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Στην περιοχή Mustafakemalpaşa της Προύσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Haber», ένας πολίτης έχασε τη ζωή του. Πυροβολήθηκε με κυνηγετικό όπλο από τα ξαδέρφια του επειδή δεν στήριζε τον συγγενή του, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις εκλογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *