Friday , 29 March 2024

Εκπέμπουν SOS τα ειδικά σχολεία εν μέσω πανδημίας – Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλη τη χώρα. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη 18 Μαρτίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί τα ειδικά σχολεία παραμένουν απροστάτευτα την ώρα που στη χώρα σημειώνεται αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία μαθητών και εργαζομένων.

Το μόνο μέτρο στο οποίο προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας είναι η εγκύκλιος που εξέδωσε σχετικά με την έναρξη των εμβολιασμών στα ειδικά σχολεία κατά προτεραιότητα, αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εξαγγελίες για προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς είχαν μείνει στα χαρτιά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

“Τα επιχειρήματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πεισματική συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης έχουν αποδομηθεί ολοκληρωτικά” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής. Όπως υποστηρίζει “σε κεντρικά ειδικά σχολεία των Αθηνών δεν έχουν διενεργηθεί τεστ για τον κορωνοϊό ούτε μια φορά”.

Σήμερα ο προγραμματισμός των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα έχει ως εξής:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 12:00 στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης
  • Στην Πάτρα, στις 12:30, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, (Ακτή Δυμαίων).
  • Στο Ρέθυμνο, έξω από τα Ειδικά Σχολεία στα Μισσίρια, στις 12:00 το μεσημέρι.
  • Στα Χανιά, στις 13:00, στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Χανίων
  • Στη Ζάκυνθο, στις 13:00, στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ζακύνθου
  • Στην Κέρκυρα, στις 13:00, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιόνιων Νήσων.
  • Στην Καβάλα, στις 12:00, στην Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Καβάλας.

Οι απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας και κτιριακές εγκαταστάσεις

Πολλές εγκαταστάσεις στα σχολεία ειδικής αγωγής είναι παντελώς ακατάλληλες, καθιστώντας αδύνατη την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εκπαίδευσης. Οι χώροι είναι ανεπαρκείς όπως και ο αερισμός τους, οι διάδρομοι είναι στενοί και οριακά χωρούν αμαξίδια, οι αίθουσες έχουν διαστάσεις κελιών, ο χώρος είναι ενιαίος για πολλές αίθουσες χωρίς διαχωριστικό τοίχωμα και πολλά ακόμα, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί. Τα αιτήματα των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και των εκπαιδευτικών, είναι μεταξύ άλλων να τεθούν σε άμεση αναστολή λειτουργίας τα ειδικά σχολεία για όσον καιρό παραμένουν σε αναστολή και τα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης. Είναι δε απαραίτητο, όπως επισημαίνουν, να γίνονται περιοδικά προληπτικά τεστ στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τους εκπαιδευτικούς και για όσους μαθητές συναινούν οι γονείς τους.

Τα ειδικά σχολεία πρέπει να προμηθευτούν σε επαρκείς ποσότητες με αντισηπτικά, απολυμαντικά, μάσκες, γάντια, αδιάβροχες ποδιές, ενώ ζητούν να προβλεφθεί η χρήση αδιάβροχης ποδιάς για το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

Τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών είναι απαραίτητο να αυξηθούν και να μειωθεί ο αριθμός των μεταφερόμενων ανά όχημα, για αποφυγή συγχρωτισμού. Εξίσου απαραίτητες είναι και οι κατάλληλες κτηριακές υποδομές σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές και με πλήρη προσβασιμότητα, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα «στοιβάζονται».

Επιπλέον, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και οι εκπαιδευτικοί ζητούν να γίνουν προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού, εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, σχολικών νοσηλευτών και επιπλέον προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας στα ειδικά σχολεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *