Monday , 13 May 2024
Cacau com chocolate ao leite com sementes de cacau

Εκτοξεύονται οι τιμές του κακάο – Άνοδος έως και 7,4% αυτό το μήνα στα 3.602 δολάρια – Τί λέει ο πρόεδρος ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης

Οι λάτρεις της σοκολάτας ενδεχομένως να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς αναμένεται να γίνει πιο ακριβό το γλυκό που… ικανοποιεί τους γευστικούς κάλυκες!

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011
Το κόστος των κόκκων κακάο εκτοξεύθηκε στη χονδρική στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Barchart, σημειώνοντας άνοδο έως και 7,4% αυτό το μήνα στα 3.602 δολάρια. Παράλληλα, οι βιομηχανίες του κλάδου προβλέπουν ότι οι τιμές του βασικού συστατικού της σοκολάτας θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι το 2024.

«Περιμένουμε τον Σεπτέμβρη»
«Τέτοια εποχή είναι η εποχή που κάνουμε τις συμφωνίες για τη σοκολάτα της χρονιάς», λέει στο thesseconomy.gr o πρόεδρος των ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος. Και όπως διευκρινίζει, «τώρα είναι η περίοδος που γενικά οι εταιρείες μας κλείνουν τις τιμές της σοκολάτας για τη χρονιά. Η συζήτηση είναι ότι αυτή τη στιγμή καμία μεγάλη σοκολατοβιομηχανία δεν δίνει τιμές για τη νέα χρονιά. Ας μην ξεχνάμε ότι το κακάο είναι χρηματιστηριακό είδος και περιμένουμε όλοι τον Σεπτέμβρη να δούμε πώς θα κινηθεί για να ξέρουμε και τί να παραγγείλουμε. Ό,τι αποτελεί χρηματιστηριακό είδος βασίζεται στη λογική της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι ότι οι κρίσεις του πρωτογενή τομέα και κατά συνέπεια και του δευτερογενή και δεν έχουν περάσει και δεν έχουν τελειώσει. Εμείς πάντως ως κλάδος έχουμε κρατήσει τις τιμές -στα γλυκά και στα παγωτά μας- πάρα πολύ χαμηλά σε σημείο μάλιστα που κάποιες επιχειρήσεις να μην είναι βιώσιμες.

Οι λόγοι αύξησης της τιμής του κακάο
Η εκτόξευση στην τιμή χονδρικής του κακάο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η παραγωγή στη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας συγκομιδής φασολιών, παραπαίει. Οι έντονες βροχοπτώσεις λόγω του «El Nino» και μια ασθένεια των φυτών έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες εκεί, προκαλώντας ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Για παράδειγμα, η Ακτή Ελαφαντοστού – η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κακάο του κόσμου – αναμένεται να δει μείωση της σοδειάς της κατά 1/5 σε σχέση με πέρσι. Παρομοίως, στην Γκάνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό, η παραγωγή αναμένεται να πέσει σε ιστορικό χαμηλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *