Friday , 3 May 2024

Εστίαση: Από 815 – 1.017 ευρώ από 1η Ιουνίου 2023 ο μισθός σε περίπου 400.000 εργαζόμενους – Αύξηση 10,5% για δύο έτη προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

Την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στην εστίαση ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) υπογραμμίζοντας ότι είναι η μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση της χώρας, που αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, στη νέα σύμβαση προβλέπεται να υπάρξει αύξηση 10,5% για δύο έτη, δηλαδή 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2024.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Νομού Θεσσαλονίκης
Θετικός όσον αφορά την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης στο χώρο της εστίασης εμφανίζεται ο γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων Ψητοπωλών – Καφέ μπάρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης. Όπως λέει στο thesseconomy.gr «από τη στιγμή που έγιναν οι διαπραγματεύσεις και η διαβούλευση με την Ομοσπονδία μας εμπιστευόμαστε τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας μας. Είμαστε σύμφωνοι με τις αποφάσεις και τις διαπραγματεύσεις που έχει κάνει. Όμως αυτό που θα θέλαμε περισσότερο θα ήταν η εξαήμερη εργασία γιατί χρειάζονται χέρια στον τουρισμό», επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης.

Θετικό πρόσημο
Μισθό από 815 -1.017 ευρώ τον μήνα θα πάρουν από 1η Ιουνίου οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στην εστίαση, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η νέα σύμβαση θα είναι διετής, με τις σωρευτικές αυξήσεις στους μισθούς να ανέρχονται σε 10,5%. Φέτος, οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους άμεσα, από 1η Ιουνίου, να αυξάνονται κατά 5,5%, ενώ ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα εφαρμοστεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 5%. Παράλληλα, και με στόχο να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, και η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο αφενός προστατεύεται η 5νθήμερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, αφετέρου προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για 6ήμερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον. Το ημερομίσθιο αυτό θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75%, εφόσον η απασχόλησή τους είναι σε ημέρα ανάπαυσης και αυτή πέφτει Κυριακή ή αργία. Ταυτόχρονα, στη νέα συλλογική σύμβαση διατηρούνται ανέπαφα όλα τα επιδόματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *