Thursday , 2 May 2024

Η αύξηση των επιτοκίων κλείνει την “κάνουλα” χορήγησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων

Του Γ.Κατσιάνη

Πριν από δύο μήνες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι “η συνεχής αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια και σε αδυναμία πληρωμής των υφιστάμενων δανείων”.

Πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) τα επιτόκια.

Πρόκειται για την δέκατη κατά σειρά, αύξηση των επιτοκίων, μέσα σε ένα χρόνο!

“Η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και η συρρίκνωση του ισολογισμού της επηρέασαν μέχρι τώρα θετικά την κερδοφορία των εμπορικών τραπεζών μέσω της αύξησης του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου (επειδή τα επιτόκια των δανείων αναπροσαρμόζονται άμεσα ενώ τα επιτόκια καταθέσεων με σημαντική χρονική υστέρηση)”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στο σεμινάριο υψηλού Επιπέδου EUROFI 2023.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η πορεία αυτή αναμένεται να σταματήσει, εξαιτίας της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης στις αγορές χρήματος και της μείωσης της ζήτησης για δάνεια.

“Κατά συνέπεια, οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιο δυσμενές τραπεζικό και μακροοικονομικό περιβάλλον εξαιτίας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής”, σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά η ροή του τραπεζικού δανεισμού προς τους δανειολήπτες στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Άλλωστε και παρά την πιστωτική επέκταση, φέτος καταγράφεται ελεύθερη πτώση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων, εξαιτίας της συνεχούς αναπροσαρμογής των επιτοκίων.

Συνεπώς, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για όσους σχεδιάζουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο ή να προχωρήσουν σε μία επένδυση για την επιχείρηση τους, μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *