Friday , 3 May 2024

Η ελληνογερμανική συμφωνία για τα άρματα μάχης και η επίσκεψη Σολτς στη Θεσσαλονίκη                           

Του Γ. Κατσιάνη

Την περασμένη Τρίτη 31 Μαΐου, Μητσοτάκης και Σολτς συμφώνησαν η Ελλάδα να παραχωρήσει στη Γερμανία άρματα μάχης, ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), τα οποία θα σταλούν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την διμερή συμφωνία, τα ΒΜΡ-1 θα αντικατασταθούν με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Ωστόσο, η διμερής συμφωνία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 1 Ιουνίου, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των  υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλου και  Κ. Λάμπρεχτ, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της συμφωνίας, «προκειμένου διασφαλισθεί η ταχεία υλοποίηση της».                                                     

«Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε την αποστολή αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης με συμφωνημένη την αντικατάσταση αυτών από αντίστοιχο γερμανικό αμυντικό υλικό (οχήματα)», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «TO MANIFESTO».

Εξάλλου, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς θα παρακαθήσει στο γεύμα που θα παραχωρήσει στη Θεσσαλονίκη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, την προσεχή Παρασκευή 10 Ιουνίου, στο περιθώριο  της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Τα παραπάνω γεγονότα δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα πνέει ούριος άνεμος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, γεγονός που πιστοποιεί και το αυστηρό μήνυμα Σολτς προς την Άγκυρα ότι «δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση κυριαρχίας της Ελλάδας».

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για απροσδόκητη εξέλιξη, η οποία ωστόσο ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και αναδιαμορφώνει το γεωπολιτικό τοπίο.  

Σε όλα αυτά, προσθέστε και την αποκάλυψη του thesseconomy.gr ότι Οι Γερμανοί επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για την κατασκευή  μονάδας παραγωγής αρμάτων μάχης Leopard – Thesseconomy για να κατανοήσετε καλύτερα τα νέα δεδομένα.

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ισχυρό παίκτη στο αμυντικό πεδίο, κόντρα σε ορισμένα συμφέροντα που την θέλουν κομπάρσο», δήλωσε παράγοντας της αμυντικής βιομηχανίας που υποστηρίζει τόσο την επένδυση του γερμανικού ομίλου Rheinmetall στη Θεσσαλονίκη, όσο και την ελληνογερμανική συμφωνία για την παραλαβή των Marder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *