Tuesday , 30 April 2024

Η «Golden Visa» δεν λύνει το πρόβλημα στην αγορά ακινήτων–Ποια είναι η αιτία της στεγαστικής κρίσης

«Παράδοξο και εντελώς παράλογο» χαρακτηρίζεται από τους μεσίτες της χώρας το επιχείρημα ότι με την αύξηση του ορίου επένδυσης από τις 500.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ στην «Golden Visa» θα μπει φρένο στο ρυθμό ζήτησης των ακινήτων και θα… πέσουν στην αγορά χιλιάδες σπίτια που παραμένουν κλειστά.

Το 7% της «Golden Visa» στη Β. Ελλάδα
Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο μεσίτης στη Θεσσαλονίκη και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης Κώστας Γεωργάκος «η Μακεδονία και η Θράκη κατέχουν το 7% του συνόλου της ‘Golden Visa’ στην Ελλάδα. Από κει και πέρα η Θεσσαλονίκη έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό που είναι κοντά στο 3,5%. Όταν γενικεύουν το δήμο Θεσσαλονίκης ολόκληρο και αφήνουν τους γειτονικούς δήμους σε άλλες τιμές εγώ δεν βλέπω το νόημα. Γιατί δεν μπορεί να αγοράσει ένας ενδιαφερόμενος ακίνητο με 800.000 ευρώ στην Ξηροκρήνη. Επίσης ένα άλλο θέμα είναι τα 120 τετραγωνικά μέτρα που ορίζουν και ότι δεν μπορεί να το πάει ο αγοραστής στη βραχυχρόνια μίσθωση». Και θέτει τον προβληματισμό του «όταν πήγαν τη Visa από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ ΄έπεσαν’ περισσότερα ακίνητα στην αγορά; Δηλαδή το 3,5%-4% της ‘Golden Visa’ της Ελλάδος που βρίσκονται στο δήμο της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα τα ακίνητα των 500.000 ευρώ είναι αυτά που ψάχνουν οι μικρομεσαίοι; Όχι βέβαια δεν… τ’ αγγίζουν», εξηγεί ο κ. Γεωργάκος.

«Να βγάλουν σπίτια στην αγορά τράπεζες και funds»
«Για μένα δεν είναι αυτό που παίζει τον κύριο λόγο για όλα αυτά που λένε. Ο κύριος λόγος είναι ότι πρέπει να μπει φραγμός στην κατοχή των ακινήτων και να επισπευστούν οι διαδικασίες των funds και servicers στο να μπουν ακίνητα στην αγορά. Μόνο αν διατεθεί μέρος των κλειστών ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες και funds στην αγορά θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Με κάποιο τρόπο πρέπει να μπουν σε κανόνες και τα funds και servicers. Δεν μπορεί να έχεις δεκάδες και εκατοντάδες ακίνητα και να τα κρατάς και να δίνεις σημασία μόνο στα μεγάλα κέρδη και στα μικρά να μη δίνεις σημασία. Εγώ αυτό πιστεύω» εξηγεί ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *