Friday , 10 May 2024

Θεσσαλία: Έλεγχος σε 30.000 κτίρια – Προβλήματα με τη στατικότητα – Η θεομηνία ισοδυναμεί με σεισμό 8,5 Ρίχτερ

Την ώρα που μέρα με την ημέρα η υποχώρηση των νερών αποκαλύπτει το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, επιστήμονες του τεχνικού κλάδου επισημαίνουν τον ολικό επανασχεδιασμό προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ανθεκτικών έργων και κτιριακού αποθέματος που θα παρέχουν ασφάλεια στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία. Το νερό έχει μείνει για πολλές μέρες στις περιοχές, γεγονός που ενδεχομένως κάνει ακατάλληλα προς κατοίκηση πολλά σπίτια. Περίπου 30.000 φτάνουν τα κτίρια που θα πρέπει να ελεγχθούν στους νομούς της Λάρισας, της Καρδίτσας και Τρικάλων χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να συνυπολογίζονται τα κτίρια της Μαγνησίας. Εκτιμάται ότι από αυτά περισσότερα από 20.000 είναι κατοικίες.

Σε πλημμυρισμένες περιοχές δεν γίνονται ακόμη αυτοψίες
Τεράστια είναι τα προβλήματα στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης στη Λάρισα, όπου τα σπίτια είναι ακόμη βυθισμένα στο νερό και στις λάσπες. «Στα πλημμυρισμένα κτίρια η στάθμη του νερού έφτανε από 1 έως και 3 μέτρα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, Νίκος Παπαγεωργίου, και προσθέτει ότι «σε πολλές περιοχές δεν μπορούν ακόμα να πλησιάσουν τα συνεργεία μηχανικών προκειμένου να γίνουν οι αυτοψίες. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα πλινθόκτιστα. Στα υπόλοιπα όπως ενημερώνουν και οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Εκτάκτων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), δεν αναμένεται να εντοπιστούν σοβαρά ζητήματα στατικότητας εκτός εάν από την καταστροφή έχει προκληθεί καθίζηση του εδάφους κάτι το οποίο θα φανεί μετά την υποχώρηση των υδάτων ή αν βρίσκονται σε πλαγιές που σημειώθηκαν και κατολισθήσεις».

Πιθανός επανασχεδιασμός υποδομών
Παρά την ανθεκτικότητα που θα επιδείξουν ορισμένα οικήματα, το βέβαιο είναι ότι οι περιοχές, στις οποίες το φαινόμενο χτύπησε με σφοδρότητα θα πρέπει να επανεξεταστούν. Κι όπως εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου «Η ΒΙΠΕ στη Λάρισα δεν είχε προβλήματα. Στη Μαγνησία όμως είχε πολύ σοβαρά. Θα πρέπει να ξαναδούμε όλη τη χωροταξία μας ώστε να θωρακίσουμε οικισμούς και επιχειρήσεις». Στο ΤΕΕ μελετούν ξανά τα υφιστάμενα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας παρά το γεγονός ότι επειδή χρονολογούνται από το 2018 και δεν αναθεωρήθηκαν όπως έπρεπε το 2021, έχουν ξεπεραστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι αυτοψίες στη Θεσσαλία το ΤΕΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη δώσει λίστα 274 εθελοντών μελών του που μπορούν να βοηθήσουν στο έργο αυτό στους τρεις νομούς.

Κίνδυνος για τη στατικότητα
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη στατικότητα των κτιρίων που είναι «βυθισμένα» τόσες μέρες στα λασπόνερα κρούουν οι επιστήμονες. Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης, παρομοίασε το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Θεσσαλία με σεισμό 8,5 Ρίχτερ και απάντησε στο ερώτημα αν αντέχουν οι υποδομές λέγοντας «προφανώς αποδείχθηκε ότι δεν αντέχουν». Σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλά κτίρια στην περιοχή έχουν φτιαχτεί από άργιλο, υλικό που είναι σε αφθονία. «Ξέρουμε όλοι αυτό (ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό στον σεισμό, όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις αποκτήσει υγρασία, από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό χάνει την αντοχή του και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτίριο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *