Friday , 3 May 2024

Θεσσαλία: Καταστράφηκαν 13,3 χλμ. οδικού δικτύου, 5 γέφυρες, 41 τεχνικά έργα και 22 σχολεία πλημμυρισμένα

Είκοσι ημέρες μετά τις σαρωτικές κακοκαιρίες που έπληξαν τη Θεσσαλία το υπουργείο Υποδομών δίνει μια εικόνα για τις καταστροφές που έχουν υποστεί βασικές υποδομές στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της περιοχής. Όπως ανακοινώθηκε, ζημιές υπέστησαν 70,2 χλμ. δρόμων, 79 γέφυρες και 130 τεχνικά έργα. Ακόμη, το σιδηροδρομικό δίκτυο υπέστη ζημιές σε 16 σημεία, ενώ 79 σχολεία πλημμύρισαν. Το κόστος αποκατάστασης των υποδομών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ.

Ο απολογισμός
Ο πρώτος απολογισμός παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα. Προηγήθηκαν 473 αυτοψίες στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Φθιώτιδας και ο έλεγχος 981 χλμ. οδικού δικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο:
-Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκαν 124 αυτοψίες και οι ζημιές εντοπίζονται σε 11,7 χλμ. οδικού δικτύου, 35 γέφυρες, 28 τεχνικά έργα και 19 πλημμυρισμένα σχολεία.

-Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκαν 104 αυτοψίες. Επλήγησαν 22,3 χλμ. οδικού δικτύου, 21 γέφυρες, 28 τεχνικά έργα και 19 σχολεία.

-Στη Μαγνησία πραγματοποιήθηκαν 131 αυτοψίες και οι ζημιές εντοπίζονται σε 13,3 χλμ. οδικού δικτύου, 5 γέφυρες, 41 τεχνικά έργα, ενώ πλημμύρισαν 22 σχολεία.
-Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκαν 84 αυτοψίες. Ζημιές καταγράφηκαν σε 11 χλμ. οδικού δικτύου, 14 γέφυρες, 30 τεχνικά έργα και 13 πλημμυρισμένα σχολεία.

-Τέλος, στη Φθιώτιδα έγιναν 29 αυτοψίες και καταγράφηκαν ζημιές σε 11,9 χλμ. του οδικού δικτύου, 4 γέφυρες, 3 τεχνικά έργα και 6 σχολεία.

Οι ζημιές
-79 γέφυρες υπέστησαν βλάβες, εκ των οποίων οι 24 είναι κατεστραμμένες.
-70,2 χιλιόµετρα δρόµων έχουν πάθει ζηµιές.
-16 σηµεία του σιδηροδροµικού δικτύου χρειάζονται αποκατάσταση.
-79 σχολικές µονάδες πληµµύρισαν.
-473 αυτοψίες διενεργήθηκαν σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φθιώτιδα.

Στο Πήλιο
Σε πολλά χωριά του νοτίου Πηλίου, το επαρχιακό οδικό δίκτυο δέχτηκε μεγάλο πλήγμα και οι δρόμοι σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκαν με αποτέλεσμα χωριά να είναι ακόμα αποκλεισμένα. Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προσπάθειες από συνεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων, για αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από το νερό σε έκταση 200.000 στρεμμάτων στον κάμπο της Λάρισας και είναι άγνωστο πότε θα αποστραγγιστούν. Σε πολλές συνοικίες της πόλης, τα υπόγεια πλημμύρισαν ξανά και ξεκίνησε πάλι η απάντληση. Κάτοικοι ζητούν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου τους, ζητούν στήριξη για να κρατήσουν στην ζωή, όσα ζώα έχουν απομείνει. Κάνουν έκκληση για παροχή ζωοτροφών, οι οποίες συγκεντρώνονται με την βοήθεια της Περιφέρειας. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλίας και Μαγνησίας είναι η λίμνη Κάρλα όπου 200.000 στρέμματα είναι ακόμη κάτω από τα νερά προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα. Οι ειδικοί αναζητούν λύση ώστε να αποχωρήσουν τα νερά προς τον Παγασητικό αλλά όπως λένε είναι εξαιρετικά δύσκολο. Την ερχόμενη Δευτέρα συνεργεία του ΕΛΓΑ ξεκινούν την καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

Η αποκατάσταση
Σε σχέση με την έκταση των καταστροφών, εκτιμάται πως το 40,7% των υποδομών που επλήγησαν καταστράφηκε ή υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές. Για παράδειγμα, από τις 79 γέφυρες που έπαθαν βλάβες οι 24 είναι κατεστραμμένες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι γενικά, χωρίς δηλαδή συγκεκριμένη αναφορά για το ποια σημεία επλήγησαν. Οπως αποφασίστηκε, το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει την αποκατάσταση των οδών και γεφυρών (αντί των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) και των σχολικών συγκροτημάτων (αντί των δήμων). Η εξέλιξη αυτή είναι εφικτή χάρη σε νομοθετική ρύθμιση που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες (ν. 5049/23), σύμφωνα με την οποία σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με πράξη υπουργικού συμβουλίου θα μπορεί να ανατίθεται στο υπουργείο Υποδομών (ή στους εποπτευόμενους φορείς του) ο σχεδιασμός, η ανάθεση και η εκτέλεση «επειγόντων έργων αποκατάστασης ζημιών των υποδομών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *