Monday , 6 May 2024

Θεσσαλία: «Πνίγηκε» στις λάσπες το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας – Αφανίστηκαν καλλιέργειες, εκατόμβη για χιλιάδες ζώα

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή από την κακοκαιρία «Daniel» ανεβάζουν το λογαριασμό στα 2,5 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία, στην οποία «πνίγηκε» στις λάσπες το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας. Όμως είναι νωρίς ακόμη να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στο ΑΕΠ, στην κατανάλωση από την αναμενόμενη άνοδο των τιμών και στις εξαγωγές από την αδυναμία της περιοχής να καλύψει τα συμβόλαια που έχει στο εξωτερικό. Και φυσικά άγνωστο παραμένει πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να γίνει και πάλι γόνιμος ο θεσσαλικός κάμπος και πόσα χρήματα θα απαιτηθούν για αυτό. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα καταστράφηκε το 22%-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας ενώ οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη -πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου- δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το έδαφος για να επανέλθει και να γίνει πάλι γόνιμο θα χρειαστεί μια πενταετία.

«Πληγωμένος» ο θεσσαλικός κάμπος

Η μανία της θεομηνίας αφήνει πίσω της τον αγροτικό κόσμο σοβαρά «πληγωμένο» και το μεγαλοπρεπή θεσσαλικό κάμπο αντιμέτωπο με πιεστικές βραχυπρόθεσμες, αλλά και πολλές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα φυτικής παραγωγής, άγνωστος αριθμός παραγωγικών ζώων, κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εξοπλισμοί, αποθηκευμένα προϊόντα και ζωοτροφές, αλλά και βασικές υποδομές άρδευσης κι οδοποιίας, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της καταρρακτώδους βροχής έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημίες. Το μέγεθος των απωλειών θα αρχίσει να φαίνεται σταδιακά με το αποστράγγισμα των τεράστιων όγκων από λασπόνερα που έχουν μετατρέψει σε λιμνοθάλασσα το θεσσαλικό κάμπο. Ωστόσο τραγικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις καταστροφές σε βαμβάκια, καλαμπόκια, τριφύλλια, βιομηχανική ντομάτα, μήλα, αμύγδαλα, κάστανα, κηπευτικά, αλλά και σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις . Η καταστροφή είναι βιβλική και προσεγγίζει το ένα εκατ. στρέμματα, σε όλη την περιοχή που αποτελείται από τους δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων, Παλαμά, Σοφάδων, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, αλλά και πολλές περιοχές στη Μαγνησία. Ανοικτές καλλιέργειες και περιβόλια σε αυτή την έκταση έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, ενώ κατεστραμμένες είναι και πολλές βασικές υποδομές.

Καθολική ζημιά στο βαμβάκι
Ειδικά για το βαμβάκι, που είναι κινητήριος μοχλός για την τοπική και κατ’ επέκταση και την εθνική οικονομία, το πλήγμα φαίνεται πως θα είναι συντριπτικό και θα στοιχίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα, που δοκιμάστηκε και αυτή, καλλιεργούνται περίπου 960.000 στρέμματα, από το σύνολο των 2,5 εκατ. στρεμμάτων της βαμβακοκαλλιέργειας σε όλη τη χώρα. Μεγάλες ζημίες σε υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό έχουν υποστεί και οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις καθώς στο θεσσαλικό κάμπο έχει την έδρα του πάνω από το 40% του δυναμικού του κλάδου και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ξεκινήσει αγώνας δρόμου από τους εκκοκκιστικές για να προχωρήσουν στις απαραίτητες επιδιορθώσεις ώστε να είναι έτοιμες για την εκκοκκιστική περίοδο.

Αδύνατη η πρόσβαση στα κτήματα με μήλα στο Πήλιο
Ένα ακόμη πλήγμα υπάρχει στην καλλιέργεια του μήλου. Στο κατεστραμμένο από βασικές υποδομές Πήλιο, η μεγάλη αγωνία των 750 παραγωγών που καλλιεργούν στα χωριά Ζαγορά, Μακρηρράχη και Πουρί, περίπου 8.500 στρέμματα με μήλα, με μια ετήσια παραγωγή της τάξης των 15 εκατ. κιλών, είναι αν θα μπορέσουν να πάνε στα κτήματά τους σε λίγο που ξεκινά η συγκομιδή και πώς θα τα μεταφέρουν στο συνεταιρισμό Ζαγοράς, ώστε να τα αποθηκεύσει στα ψυγεία του και κατόπιν να τα εμπορευτεί. Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και στους παραγωγούς ελιάς και κάστανου στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 2.400 στρέμματα με κάστανα και 1.275 στρέμματα με ελιές.

Αγωνία και στην Αγιά
Σοκαρισμένοι παρακολουθούσαν τα ορμητικά νερά από τον Πηνειό και τους παραποτάμους να σκεπάζουν τα κτήματά τους και οι παραγωγοί στην Αγιά Λάρισας, όπου η καλλιέργεια του μήλου εκτείνεται σε σχεδόν 15.000 στρέμματα και του κάστανου σε άλλα 16.000 στρέμματα.

Ασυγκόμιστα 40.000 στρέμματα αμύγδαλου
Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει και οι παραγωγοί αμύγδαλου. Η χρονιά φέτος ήταν όψιμη κατά περίπου 15 ημέρες και η συγκομιδή μόλις που είχε αρχίσει να προχωρά οπότε στο μεγαλύτερο κομμάτι των κτημάτων τα αμύγδαλα ήταν στα δέντρα. Στη Θεσσαλία, με επίκεντρο τους δήμους Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν γύρω στα 40.000 στρέμματα με καλλιέργεια αμυγδάλου και η καταστροφή είναι εκτεταμένη.

Νεκρά χιλιάδες ζώα στα ποιμνιοστάσια
Εφιαλτικές στιγμές ζουν και οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, η οποία αριθμεί ένα ζωικό κεφάλαιο με περίπου 1,85 εκατ. αιγοπρόβατα, περίπου 210.000 αγελάδες και σχεδόν 180.000 χοιρινά. Χιλιάδες από αυτά τα ζώα εγκλωβίστηκαν μέσα στα ποιμνιοστάσια και πνίγηκαν από τα ορμητικά νερά. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν σταματά μόνο στα ζώα που χάθηκαν. Όσοι κτηνοτρόφοι κατάφεραν και έσωσαν μέρος των κοπαδιών τους επιδίδονται σε έναν τεράστιο αγώνα για να βρουν ζωοτροφές, καθώς οι προμήθειες είναι αδύνατον να φτάσουν λόγω της κατάρρευσης του οδικού δικτύου ενώ και στα βουνά -που έχουν ανεβάσει το βιός τους- στις πλαγιές δεν υπάρχουν χόρτα από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και για τον μελισσοκομικό τομέα. Υπολογίζεται πως κάτω από τα πλημμυρισμένα νερά χάθηκαν τουλάχιστον 15.000 έως και 20.000 μελίσσια.

Οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία
Οι μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές του θεσσαλικού κάμπου θα έχουν εκτεταμένες συνέπειες στην οικονομία, καθώς τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα της περιοχής αποτελούν σημαντικό μέρος της συνολικής παραγωγής στη χώρα και μάλιστα με εξαγωγική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας, το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος. Τώρα η ζήτηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα και από το εξωτερικό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε καταναλωτές και παραγωγούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *