Friday , 3 May 2024

Θεσσαλονίκη: Άλλαξαν «πρόσωπο» αποθήκες, βιοτεχνίες και γραφεία – Ποια μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία

Η στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης και ο κομβικός ρόλος της ως «πύλη εισόδου» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δημιούργησαν μια δυναμική στην τοπική κτηματαγορά η οποία «γέννησε» νέες ευκαιρίες σε όσους είχαν τη δυνατότητα να βάλουν… «βαθιά το χέρι στην τσέπη». Μετά την εποχή του κορονοϊού νέα project δημιουργήθηκαν στην πόλη, κάτι που αφουγκράστηκαν οι μεγαλύτερες εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων και επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο.

Η μετα-κορονοϊού εποχή
Πολλά έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στα δυτικά της πόλης, όπως τα project στα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Γκόνου (όπου θα κατασκευαστεί μεγάλο Logistic Center),η οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Καλοχωρίου, αλλά και μικρότερα έργα. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μεσίτης, Κώστας Γεωργάκος «είναι γεγονός ότι μετά τον κορονοϊό και την αυξητική τάση που είχαμε στον τουρισμό σε συνδυασμό με την έλλειψη των κατοικιών αλλά και την ανάγκη περισσότερων χώρων διαμονής στην πόλη επικράτησε η τάση στους επιχειρηματίες αντί να χτίσουν ξενοδοχείο να βρίσκουν παλιά κτίρια γραφειακών χώρων είτε βιοτεχνικών χώρων είτε άλλης χρήσης όπως είναι για παράδειγμα το κτίριο του Πυθαγόρα και να το μετατρέπουν σε ξενοδοχείο ή σε διαμερίσματα μακροχρόνιας ή βραχυχρόνιας διαμονής». Και εξηγεί «ότι όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε το 2019. Το 2021 εντατικοποιήθηκε αλλά τώρα πιστεύω πως φθίνει καθώς η Θεσσαλονίκη δεν έχει απεριόριστο αριθμό τέτοιων κτιρίων. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν ακόμη πολλά τέτοια κτίρια και όσα έχουν μείνει είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες ή παρεμβαίνουν οι τράπεζες, τα φανς και δεν μπορεί να βγει άκρη αυτή η στιγμή. Διαφορετικά κι αυτά θα είχαν…μεταμορφωθεί. Όλα αυτά τα ακίνητα να υπογραμμίσω πως χρειάζονται ανακαίνιση και αυτοί που έχουν την επιθυμία να τα αποκτήσουν ‘βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη’, αφού η τιμή του τετραγωνικού μέτρου αγγίζει περίπου τα 1.000 ευρώ».

Η δυνατότητα ένταξής τους στις… υπηρεσίες της πόλης
Το ερώτημα βέβαια που πλανάται είναι αν η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να εντάξει στο «λειτουργικό» της όλα τα νέα τουριστικά καταλύματα, στο οποίο φαίνεται ότι μόνο ο χρόνος μπορεί να δώσει την απάντηση. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι χώροι διαμονής. Και η ιστορία έχει δείξει πως ό,τι ανεβαίνει πολύ γρήγορα κατεβαίνει και απότομα».

Μερικά από τα κτίρια που έχουν… μεταμορφωθεί
Η Θεσσαλονίκη διαθέτει 143 ξενοδοχεία -μόλις τα 14 από αυτά πεντάστερα- και σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, 10 νέα ξενοδοχεία είναι έτοιμα ή βρίσκονται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης, ενισχύοντας τις τουριστικές υποδομές της πόλης. Μια…βόλτα σε δρόμους της πόλης είναι αρκετή για να δει κάποιος κτίρια επαγγελματικού χαρακτήρα που άλλαξαν «πρόσωπο».
-Το νεοκλασικό οίκημα του 1926 στην παλιά Παραλία Θεσσαλονίκης, μαζί με το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο, που θέτει τους νέους κανόνες του luxury hoteling. Με θέα στον Θερμαϊκό, το κτίριο με την αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου -με στοιχεία Belle Époque και νεοκλασικισμού, πολλά από τα οποία διατηρήθηκαν στο ακέραιο- διαθέτει 60 δωμάτια διάφορων κατηγοριών, με πολλές σύγχρονες υπηρεσίες, εσωτερική αυλή, το cocktail μπαρ, γυμναστήριο κι έναν ειδικά διαμορφωμένο ημιώροφο για επαγγελματικές συναντήσεις κι εκδηλώσεις.
-Λίγα μέτρα από την παλιά Παραλία και την πλατεία Ελευθερίας, στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Καλαποθάκη, δεσπόζει το 5 αστέρων ξενοδοχείο με 27 δωμάτια, προσφέροντας υπηρεσίες μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας.
-Μετά από αναμονή μηνών, ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες στην πρώην καπναποθήκη του Γαβριήλογλου στη Δωδεκανήσου 6, που μεταμορφώθηκε σε επίσης 5 αστέρων ξενοδοχείο.
Το art deco, διατηρητέο ακίνητο, που βρίσκεται ανάμεσα στο Λιμάνι και στην Εγνατία, επιφάνειας 2.500 τ.μ., έχει αναδιαμορφωθεί σε ύφος βιομηχανικό. Με τα 44 δωμάτια, εκ των οποίων 40 standards και 4 σουίτες, στον έκτο όροφο εντάσσεται στους τουριστικούς προορισμούς της πόλης.
-Ισραηλινών συμφερόντων και συγκεκριμένα, της Brown Hotels, είναι και το project μετατροπής του ιστορικού ξενοδοχείου «Βιέννη» στην Εγνατία σε πολυτελές κατάλυμα, με 77 δωμάτια, εστιατόριο, μπαρ κι αίθουσα συνεδριάσεων. Η ίδια εταιρεία έχει στην κατοχή της και την 8όροφη καπναποθήκη Μιχαηλίδη, στη συμβολή των οδών Ναυμαχίας Λήμνου και Δωδεκανήσου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *