Sunday , 5 May 2024

Θεσσαλονίκη: Από 5%-7% ακριβότερα φέτος σε σχέση με πέρσι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων αυτές τις άγιες μέρες έχουν την τιμητική τους. Κι όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος «το μελομακάρονο και ο κουραμπιές δεν είναι αυτά που θα ακριβύνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μια και το καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι υπάρχουν άλλα πράγματα που ‘κλέβουν’ ή καλύτερα μειώνουν την αγοραστική κίνηση του κόσμου».

Πού κυμαίνονται οι τιμές
Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης «υπάρχει μια μεγάλη γκάμα τιμών στην αγορά. Οι πιο πολλοί συνάδελφοι έχουν αυξήσει τις τιμές κατά περίπου 5% -7% από πέρσι. Είναι λογικό διότι υπήρξε αύξηση και στις πρώτες ύλες αλλά κυρίως στην ενέργεια. Θα βρούμε το μελομακάρονο από 13-17 ευρώ το κιλό και τον κουραμπιέ από 14-18 ευρώ το κιλό. Αυτές είναι οι μέσες τιμές. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι στην καταναλωτική συνείδηση του κόσμου τα ζαχαροπλαστεία παραμένουν ψηλά και η επιλογή του καταναλωτή είναι να αγοράσει τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες από τα ζαχαροπλαστεία κι όχι σε προσυσκευασμένη συσκευασία που θα τη βρει στα σούπερ μάρκετ. Κι αυτό γιατί καταλαβαίνει ο καταναλωτής ότι αυτό που απολαμβάνει από εμάς είναι η ποιότητα και το γεγονός ότι είναι και φρέσκα».

Τρικ: Ζαχαροπλαστείο ή σπιτικά;
«Ο κόσμος προτιμά να αγοράζει τα πατροπαράδοτα γλυκά από τα ζαχαροπλαστεία γιατί βγαίνουν πιο φτηνά από το να τα φτιάξουν οι νοικοκυρές στο σπίτι», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. Και συμπληρώνει «εμείς κάνουμε κι ένα τρικ φέτος. Έχω νοικοκυρές που έχουν μικρά παιδιά και αγοράζουν από εμάς τη ζύμη του κουραμπιέ, που έχει όλα τα υλικά. Με τα παιδάκια τους πλάθουν διάφορα σχήματα που θέλουν και τα ψήνουν στην κουζίνα τους για να μοσχοβολήσει το σπίτι. Είναι μια εναλλακτική λύση. Επίσης φέτος κάναμε για πολλούς πελάτες μας και κουραμπιέδες χωρίς αμύγδαλο μια και πολλοί μας το ζητήσανε. Και είχε κι αυτό πολλή μεγάλη επιτυχία».

Η πόλη του γλυκού
Εξάλλου ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης μας υπενθύμισε ότι «ζούμε στην πόλη του γλυκού αλλά και στη χώρα που σαν… σταυροδρόμι γεύσεων δεν χρειάζεται κανείς να ταξιδέψει μακριά για να γευτεί γλυκά εκτός συνόρων. Στα ζαχαροπλαστεία θα βρει και γεύσεις Ανατολής όπως είναι τα ισλί και γεύσεις της Ευρώπης όπως είναι τα στόλεν, τα πανετόνε, τελευταία και τα μπέιλι, ένα προϊόν της Ουγγαρίας. Γενικά θα βρει εξαιρετική πουτίγκα και τον κορμό Bûche de Noël από τη γαλλική κουζίνα. Και σε πολύ προσιτές τιμές. Αν πάει κανείς να τα γευτεί στο εξωτερικό το κόστος θα είναι πολύ πολλαπλάσιο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *