Wednesday , 1 May 2024

Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των Τεμπών – Τί λέει το τελικό πόρισμα «φωτιά» – «Ραντεβού» στα Τέμπη

Σε κλίμα συγκίνησης και οδύνης επιμνημόσυνη δέηση για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών τελέστηκε στο ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Φιλίππου του Διακόνου μέσα στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμός στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον τερματικό σταθμό του μοιραίου επιβατικού τρένου της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Πλήθος κόσμου
Το μνημόσυνο τέλεσε σήμερα το πρωί ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Το εκκλησάκι ήταν γεμάτο από συγγενείς και πολίτες που ήθελαν να τιμήσουν τους ανθρώπους, που έφυγαν τόσο άδικα και τόσο βίαια από τη ζωή.

Το πόρισμα «φωτιά»
Ανατριχίλα, οργή και έντονο προβληματισμό προκαλεί το τελικό πόρισμα «φωτιά» του ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών και ορισθέντα ως τεχνικού συμβούλου του Συλλόγου των οικογενειών των 57 θυμάτων, Βασιλείου Κοκοτσάκη, το οποίο κάνει λόγο -μεταξύ άλλων- για αλλοίωση και «μόλυνση» του σημείου της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Στα… χέρια των ανακριτικών αρχών Λάρισας
Το πόρισμα -που παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές της Λάρισας, προκειμένου να αξιοποιηθεί αλλά και να ενσωματωθεί στη δικογραφία- αναφέρεται σε εγκληματικές αβλεψίες, παραλείψεις και ενέργειες, που οδήγησαν ακόμη και την επίσημη έρευνα σε λάθος δεδομένα και σκεπτικό για τον θάνατο που προκάλεσε η σφοδρή, μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Το τεχνικό πόρισμα συντάχθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες συλλογής στοιχείων, με την επιμονή και μόνο των οικογενειών των θυμάτων και μάλιστα με στοιχεία, δικογραφίες και υλικά που κατόρθωσαν να συλλέξουν, στην καλύτερη περίπτωση, δύο μήνες μετά την τραγωδία έως 11 μήνες έπειτα από αυτήν.

Τι περιλαμβάνει το πόρισμα – Τα βασικά σημεία
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο ίδιος ο τεχνικός σύμβουλος, Βασίλης Κοκοτσάκης:
«1. Ο χώρος ‘μολύνθηκε’ γιατί πέραν των απολύτως απαραίτητων εργασιών διευθέτησης για επιχειρησιακούς λόγους που αναγκαστικά έγιναν, αλλοιώθηκε κιόλας αφού ικανή έκταση περίπου 2 στρεμμάτων μπαζώθηκε με φερτά υλικά όπως χαλίκια και μπετόν.
Κυρίως όμως το σημείο στο οποίο είχαν καταπέσει τμήματα (συντρίμμια) της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά και απόβλητα ή κατάλοιπα καύσης παρασυρμένα από τα νερά πυρόσβεσης, ίσως όμως και βιολογικό υλικό ανθρώπων, μπαζώθηκε με επιμελή και μόνιμο τρόπο, δηλαδή αφαίρεση του χώματος σε ικανό βάθος, πάχτωση του με χοντρά εμποτισμένα χαλίκια λατομείου και κάλυψη με σκυρόδεμα επίσης ικανού πάχους.
Η ενέργεια αυτή δυσχεραίνει αν δεν αποκλείει κιόλας την έρευνα στο σημείο εκείνο και κυρίως την λήψη δειγμάτων που ίσως βοηθούσαν στην διαφώτιση αρκετών από τα ερωτήματα της έρευνας.

2. Όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη, όλα τα υλικά, αντικείμενα κλπ. που καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν στην εκδήλωση του συμβάντος, θεωρούνται πειστήρια και ως τέτοια πρέπει αντιμετωπίζονται. Πέραν των άλλων τυπικών και ουσιαστικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, είναι και αυτό (κύριο) της διαφύλαξης και προστασίας.
Τα συγκεκριμένα αντικείμενα – πειστήρια (συντρίμμια, χώματα) που μετακινήθηκαν από τον τόπο του συμβάντος έπρεπε να διαφυλαχτούν και προστατευτούν τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από τυχόν απόπειρά αλλοίωσης ή αφαίρεσης, μέτρα που δεν λήφθηκαν στον βαθμό που θα εξασφάλιζε την έγκαιρη -ασφαλή και αδιαμφισβήτητη έρευνα επ΄ αυτών και την διατήρηση τυχόν υπολειμμάτων-στοιχείων που θα βοηθούσαν προς τούτο.

3. Ο τρόπος και η επιλογή των χώρων από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα για χημική ανάλυση, είναι μεθοδολογικά μη ορθός, γιατί τα περισσότερα δείγματα έχουν ληφθεί από το βόρειο τοιχίο αντιστήριξης και όχι από τον χώρο που έγινε η καύση-έκρηξη. (Πιθανότατα δεν ελήφθησαν, γιατί ο χώρος είχε διαμορφωθεί και αλλοιωθεί και υπήρχε και χρονική καθυστέρηση λήψης δειγμάτων, γεγονός που καθιστούσε πλέον, τα δείγματα επισφαλή και όχι αντιπροσωπευτικά».
Αίσθηση προκαλεί στο πόρισμα του Βασίλη Κοκοτσάκη και ακόμα μία παράμετρος: Η επιμονή του στην αναγκαιότητα να ληφθούν δείγματα λαμαρινών με αιθάλες από τα κοντέινερ εμπορικής, καθώς μετά το δυστύχημα κι ενώ όλα τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας μεταφέρθηκαν σε οικόπεδο του ΟΣΕ (!) στη θέση Κουλούρι, τα συγκεκριμένα τρία βαγόνια κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας «αγνοούνται».

Σήμερα στα Τέμπη
«Δεν ξεχνάμε», βροντοφωνάζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, σήμερα, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, οργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, όπου θα μεταβούν με πούλμαν και ήδη οργανώνεται η συμμετοχή μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους. Όπως τόνισαν μετά τον συντονισμό τους φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, «έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη απαιτούμε το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *