Wednesday , 1 May 2024

Θεσσαλονίκη: Στην περιοχή της Σχολής Τυφλών το πρώτο σούπερ-μάρκετ για άτομα με προβλήματα όρασης

Οι καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην όραση, μπορούν πλέον να κάνουν τις αγορές τους με ευκολία και να κινούνται με άνεση στο εσωτερικό του καταστήματος. Ο λόγος για το πρώτο σούπερ-μάρκετ, που είναι προσβάσιμο για άτομα με προβλήματα όρασης και το οποίο δημιουργήθηκε στην περιοχή της Σχολής Τυφλών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ο χώρος
Πρόκειται για έναν χώρο περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων «που διαθέτει 30.000 κωδικούς και το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 70.000 ευρώ», σύμφωνα με τον analytic manager της εταιρείας, Κυριάκο Παντουβάκη, υπεύθυνο του Project, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο πρότυπο κατάστημα είναι «όλοι τους εκπαιδευμένοι».

Οι δράσεις- παρεμβάσεις
Το project βασίστηκε στην ενίσχυση αυτονομίας σε δύο επίπεδα προσβασιμότητας με τις αντίστοιχες δράσεις-παρεμβάσεις. Η πρώτη βασίζεται στην «Περιπατητική Προσβασιμότητα», δηλαδή στην επισήμανση με έντονο κίτρινο χρώμα κύριων σημείων του καταστήματος (είσοδος, χερούλια πορτών ψυγείων, τουαλέτας κτλ.), εγκατάσταση οδηγού όδευσης στο πάτωμα ολόκληρου του καταστήματος ο οποίος και είναι αποτυπωμένος σε απτικοακουστικό χάρτη. Και απτικοακουστικός χάρτης ο οποίος βρίσκεται μπροστά από τη ρεσεψιόν του καταστήματος. Με τη χρήση γραφής Μπράιγ καθώς και με τη βοήθεια ενός στυλό (pen friend) που μπορεί να διαβάζει φωνητικά, δίνεται στον αναγνώστη μια νοητική κάτοψη ολόκληρου του καταστήματος. Η δεύτερη παρέμβαση βασίζεται στην «Προϊοντική Προσβασιμότητα» δηλαδή στα απτικά στα καρτελάκια τιμών του κάθε κάθε προϊόντος και στη χρήση εφαρμογής σε Smartphone για αναγνώριση των προϊόντων και ενημέρωση προσφορών.

Ειδική εφαρμογή για τις τιμές
Για να είναι αυτόνομο ένα άτομο με οπτική αναπηρία θα πρέπει να πάει, να δει μια τιμή, ένα προϊόν, την προσφορά του και να αποφασίσει εάν θα το αγοράσει ή όχι. Σε αυτό έρχεται να συμβάλλει η ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό και έχει τη δυνατότητα να σκανάρει τα barcode και να δώσει στον καταναλωτή με προβλήματα όρασης όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *