Friday , 3 May 2024

Θεσσαλονίκη: Στο 80%-90%, μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία ενόψει της ΔΕΘ

«Η εικόνα όπως σε κάθε Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και όσο αφορά τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, μέχρι στιγμής, είναι άκρως ικανοποιητική. Αυτή τη στιγμή πιστεύω –ιδίως για το πρώτο σαββατοκύριακο- υπάρχει μια πληρότητα που θα αγγείξει περίπου το 80% – 90%» υπογραμμίζει στο thesseconomy.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σιμιακός». Και φέτος η 87η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελεί για μία ακόμη χρονιά-από τις 9 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου- ένα πολυσήμαντο, θεσμικό εκθεσιακό γεγονός που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της οικονομικής και της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα.

Υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια
Όπως διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, «αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δωμάτια. Μη διστάσουν οι επισκέπτες να τηλεφωνήσουν και να κάνουν on line κρατήσεις. Υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα. Κάθε χρόνο τις ημέρες της Διεθνούς Εκθέσεως υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα στην πόλη. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα περισσότερα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι κατειλημμένα από φορείς, επιχειρηματίες και από κόσμο του επιτελικού κράτους. Γενικότερα υπάρχει μια χαρμόσυνη διάθεση. Είναι ένα μεγάλο γεγονός το οποίο φιλοξενείται κάθε χρόνο στην πόλη μας» αναφέρει ο κ. Σιμιακός.

Πώς πήγαν οι κρατήσεις το καλοκαίρι
Αναφερόμενος ο κ. Σιμιακός στην κίνηση των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της πόλης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τόνισε «κρατούσαμε μεγαλύτερο καλάθι για φέτος το καλοκαίρι. Νομίζω όμως ότι απέχουμε λίγο από τις προσδοκίες μας. Πιστεύω ότι θα είχαμε πολύ καλύτερες πληρότητες. Δυστυχώς η μέση πληρότητα που καταγράφηκε -μέχρι τώρα- τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ξεπέρασε το 70%-75%. Ένα ποσοστό που διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι, απλά κι εμείς ποντάραμε σε κάτι περισσότερο γι’ αυτήν την καλοκαιρινή σεζόν. Ως επί τω πλείστον η Θεσσαλονίκη κατά τους θερινούς μήνες λειτουργεί σαν μία τράνζιτ πόλη. Οι επισκέπτες της έρχονται, μένουν για μια –δύο διανυκτερεύσεις κι από κει και πέρα διοχετεύονται είτε σε κάποιο νησιωτικό προορισμό -που ευτυχώς υπάρχουν οι διασυνδέσεις που μας συνδέουν με τις Σποράδες -είτε κυρίως στη Χαλκιδική. Από κει και πέρα σίγουρα και οι κάποιες πληθωριστικές τάσεις που βιώνουμε όλοι αλλά και οι Δυτικοευρωπαίοι ίσως επηρέασαν την όλη κατάσταση. Ενδεικτικό είναι ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές φέτος οι Γερμανοί -που κατείχαν τη μερίδα του λέοντος άλλες χρονιές- έχουν σαφώς μειωμένες αφίξεις στην περιοχή μας. Επίσης ένας άλλος παράγοντας είναι ότι ίσως δεν έχει προβληθεί τόσο πολύ η Θεσσαλονίκη σαν προορισμός. Ακόμη υπάρχουν περιορισμένες πτήσεις, όπως περιορισμένες είναι και οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Όλα αυτά συμβάλλουν στο τουριστικό προϊόν και στην τουριστική εν γένει προβολή της πόλης. Ίσως κι αυτό παίζει έναν ρόλο στο γεγονός ότι η πόλη δεν λαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Ελλάδας», καταλήγει ο κ. Σιμιακός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *