Thursday , 2 May 2024

Θεσσαλονίκη: «Φωτιά» σε αγορά και ενοίκια ακινήτων– Πάνω από 20% η αύξηση στην αγορά από την εποχή προ κορονοϊού – Ποιοι οι πέντε παράγοντες

Την… ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας. Οι τιμές των ακινήτων σε σχέση με το 2022 σημείωσαν αύξηση 13,1% στη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα 16,5%, στις μεγάλες πόλεις και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας 10,6%. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, μεσίτης Κώστας Γεωργάκος «από την εποχή προ κορονοϊού μέχρι τώρα οι τιμές στην αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη έχουν ανέβει περίπου 20% και οι τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη έχουν ανέβει περίπου από 20%-35%. Αυτό οφείλειται στην έλλειψη διαμερισμάτων, έλλειψη κατοικιών».

Αιτίες των αυξήσεων
Και ο κ. Γεωργάκος εξηγεί τους πέντε λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτό το «ράλι» τιμών. Όπως λέει «οι παράγοντες που έχουν επηρεάσει κι έχουμε αυξήσεις στις τιμές είναι συγκεκριμένοι. Πρώτος, λόγω της μακράς διάρκειας της οικονομικής κρίσης αρκετοί Θεσσαλονικείς αναγκάστηκαν να φύγουν από τα προάστια και να μετακομίσουν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Δεύτερος, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών που ‘γράφτηκε’ στη Θεσσαλονίκη ήταν όταν είχαμε το ρεύμα μεταναστών και προσφύγων και την επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στέγασή τους. Τότε οι τιμές ήταν 250-300 ευρώ και τα χρήματα που έδιναν αυτοί και μάλιστα ήταν σε εξαμηνιαία βάση 400-450 ευρώ. Δηλαδή εκτινάξανε τις τιμές σχεδόν από 30%-40% επάνω. Τρίτοσ παράγοντας είναι η ανοικοδόμηση. Λόγω όλης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης δεν υπήρχε ανοικοδόμηση. Ξεκίνησε η ανοικοδόμηση, ήρθε ο κορονοϊός σταμάτησε η ανοικοδόμηση. Ξεκινά μετά τον κορονοϊό η ανοικοδόμηση, μετά έρχεται η ενεργειακή κρίση , ξεφεύγουν οι τιμές, σταματά πάλι η ανοικοδόμηση για να δουν πού θα… καθίσουν οι τιμές και ποιο θα είναι το κόστος κατασκευής. Δειλά – δειλά η ανοικοδόμηση προχωρά όμως και σε κάποιες περιοχές όπως η Θέρμη έχει ξεφύγει. Ένας τέταρτος παράγοντας είναι η μείωση της ιδιοκατοίκησης. Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχουν μια μείωση της τάξης πάνω από 10% ποσοστιαίες μονάδες. Κι αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ιδιοκτήτες φύγανε από τα δικά τους σπίτια και αναγκάστηκαν να νοικιάσουν. Τα σπίτια τους είναι κλειστά κι είναι ο τελευταίος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο και λόγο που δεν έχουμε ακίνητα. Πάνω από 700.000 ακίνητα ανήκουν σε «φανς» που μένουν στα συρτάρια τους, είναι στα χαρτοφυλάκιά τους αλλά δεν είναι μέσα στην αγορά. Είναι υπαρκτά ακίνητα αλλά δεν αξιοποιούνται. Και το χειρότερο είναι ότι το κράτος δεν έχει βάλει κάποιες δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην μπορούν να έχουν τα ακίνητα … παρκαρισμένα τόσα χρόνια», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργάκος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *