Wednesday , 1 May 2024

Ιαπωνία: Πάνω από 48 οι νεκροί – 18 σεισμοί πάνω από 7,5 Ρίχτερ τα τελευταία 130 χρόνια

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τις τοπικές αρχές «οι ισχυρές, πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν χθες, Δευτέρα, την Κεντρική Ιαπωνία στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 48 ανθρώπους». Από τις σεισμικές δονήσεις προκλήθηκαν εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές, ενώ το τσουνάμι που εκδηλώθηκε μετά τον ισχυρότερο σεισμό ήταν, ευτυχώς, αδύναμο.

Η σεισμογενής χώρα του πλανήτη
Η Ιαπωνία, πάνω στο λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκαταλέγεται στις χώρες που καταγράφει πολλούς από τους ισχυρότερους σεισμούς στον πλανήτη. Η χώρα παραμένει στοιχειωμένη από τον τρομακτικό σεισμό 9 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 στις βορειοανατολικές ακτές της. Τριπλή ήταν η καταστροφή που άφησε με τους περίπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Τριπλή ήταν γιατί εκτός από τον σεισμό και το τσουνάμι προκλήθηκε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο μετά του Τσερνόμπιλ, το 1986, στη σημερινή Ουκρανία. Τα τελευταία 130 χρόνια στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, έχουν σημειωθεί 18 σεισμοί μεγέθους άνω των 7,5 Ρίχτερ με τραγικό απολογισμό 193. 000 νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες.

Μεγάλες οι καταστροφές από τα 7,6 Ρίχτερ
Οι χθεσινοί σεισμοί προκάλεσαν «πολυάριθμα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές, καθώς κτίρια κατέρρευσαν κι εκδηλώθηκαν πυρκαγιές», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, τονίζοντας πως «πρέπει να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές. Ο μεγαλύτερος σεισμός, που καταγράφτηκε χθες λίγο μετά τις 16.00 μ.μ. (τοπική ώρα στις 09.00 ώρα Ελλάδας) στο νομό Ισικάουα, ήταν μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), και 7,6 Ρίχτερ σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA).

Επιχειρήσεις διάσωσης
Περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κισίντα. Πλάνα που μεταδόθηκαν από την ιαπωνική τηλεόραση έδειχναν ανθρώπους να στέκονται μέσα στο κρύο, κάποιους κουκουλωμένους με χοντρές κουβέρτες, άλλους με παιδιά στην αγκαλιά.

«Αλώβητα» τα πυρηνικά εργοστάσια
Πολλοί αυτοκινητόδρομοι κοντά στα επίκεντρα είναι κλειστοί και η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας (Σινκάνσεν) από το Τόκιο στην Ισικάουα έχει διακοπεί. «Δεν έχει διαπιστωθεί καμιά ανωμαλία στα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια», διαβεβαίωσε χθες η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *