Friday , 3 May 2024

Ιδιοκτήτες ακινήτων σε κυβέρνηση: “Διορθώστε τις αρρυθμίες στην έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες”

Του Γ. Κατσιάνη

Την παρέμβαση της πανελλήνιας ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προκάλεσαν οι αρρυθμίες που καταγράφονται στην μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα σπίτια.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποκάλυψε το thesseconomy.gr, όπου για μόλις 33 ευρώ(!) ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκης έμεινε εκτός της συγκεκριμένης ρύθμισης (βλέπε Αλαλούμ με την μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα σπίτια-“Έκοψαν” διαμέρισμα επειδή η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι μικρότερη από 900 ευρώ το τ.μ. – Thesseconomy).

Ειδικότερα, με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ όσοι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών υπολείπονται κατά τι από κάποιες από τις, έως τώρα άγνωστες, προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

“Η υποχρεωτική συμπερίληψη της πλημμύρας, ακόμη και για διαμερίσματα υψηλών ορόφων, το όριο (της ασφαλισμένης κατοικίας) των 900 ευρώ ανά τ.μ. από το οποίο πολλά παλαιά συμβόλαια υπολείπονται ελάχιστα και ο συνυπολογισμός των βοηθητικών χώρων ο οποίος ανατρέπει κάθε υπολογισμό, είναι οι παράγοντες που αφήνουν σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών εκτός της έκπτωσης, πράγμα που δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε καν οι ασφαλιστές τους”, τονίζει, μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ και καλεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση μεταβατικών ρυθμίσεων.

“Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης”, καταλήγει η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *