Monday , 6 May 2024

Ισραήλ: Έτοιμο για χερσαίες επιχειρήσεις – Ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Βόρεια Γάζα

Ισραηλινό μήνυμα για μαζική εκκένωση από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, επιθέσεις της οργάνωσης Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και οι συναγερμοί που ηχούν σε κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ, σκιαγραφούν την έβδομη ημέρα του πολέμου. Με νέο τελεσίγραφο για εκκένωση του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας το Ισραήλ επιτρέπει σε περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους την ασφαλή μετακίνησή τους σε δύο κεντρικούς δρόμους νότια της επικράτειας μεταξύ 10:00 π.μ. με 16:00 μ.μ.

«Καραβάνια» Παλαιστινίων πλημμύρισαν τους δρόμους
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), oι κάτοικοι της πόλης της Γάζας έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους την προειδοποίηση. Εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα, καταγράφηκαν να κινούνται στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας προς το νότο. Μεταξύ αυτών που προσπαθούν να φτάσουν σε ασφαλέστερες περιοχές είναι πολλά παιδιά. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με το BBC, o κόσμος ταξιδεύει με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια, ενώ πολλές οικογένειες μετακινούνται με τα πόδια.

Έτοιμοι για επιχειρήσεις
«Είδαμε σημαντική κίνηση Παλαιστινίων αμάχων προς νότο», δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω βιντεοδιάσκεψης. Δεν έκανε καμιά αναφορά στην προθεσμία και δεν δέχθηκε ερωτήσεις. «Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας ισραηλινοί έφεδροι σε σχηματισμό ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Είναι όλοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και στο βορρά και ετοιμάζονται για όποιο στόχο τους ανατεθεί, για όποια αποστολή. Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς και τις στρατιωτικές δυνατότητές της και θα έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά την ικανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς αμάχους ή στρατιώτες» πρόσθεσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος. Ισραηλινός στρατιωτικός δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν παλαιστινιακά πληρώματα που εκτοξεύουν ρουκέτες και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση από την έναρξη της κρίσης ότι χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στο έδαφος της Γάζας.

Χαμάς: «Ψεύτικη προπαγάνδα»
Την ίδια ώρα, η Χαμάς, κάνει λόγο για ψεύτικη προπαγάνδα και ψυχολογικό πόλεμο καλώντας τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ για εκκένωση του βορείου τμήματος του θύλακα. Παράλληλα, και η Σαουδική Αραβία απορρίπτει «κατηγορηματικά» την εκκένωση της Γάζας, καταδικάζοντας τον βομβαρδισμό «ανυπεράσπιστων αμάχων», ανεβάζοντας τον τόνο των επικρίσεών της στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, η Ρωσία, ο ΟΗΕ
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ είχε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, την πολιορκία της Γάζας, συγκρίνοντάς την με αυτή του Λένινγκραντ από τους Ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρωσία διένειμε στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ,χθες Παρασκευή, σχέδιο απόφασης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς το οποίο καλεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, καταδικάζει τη βία εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες. Το κείμενο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καλεί επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι, να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και ασφαλής εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων που το έχουν ανάγκη από τον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να «ελέγξουν» το Ισραήλ για αποφυγή περιφερειακού πολέμου αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *