Friday , 3 May 2024

Ισραήλ: Ανέκτησε τον έλεγχο στα σύνορα με τη Γάζα – Νεκροί 1.500 μαχητές της Χαμάς

Το Ισραήλ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχαν παραβιάσει οι παλαιστίνιοι ένοπλοι της Χαμάς, που πραγματοποίησαν το σαββατοκύριακο μαζική εισβολή στο ισραηλινό έδαφος, και ναρκοθετεί τα τμήματα στα οποία ο φράκτης είχε παραβιαστεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως από τη Δευτέρα δεν έχουν σημειωθεί νέες διεισδύσεις από τη Γάζα. Απαντώντας προφανώς σε φήμες ότι ένοπλοι χρησιμοποίησαν σήραγγες για να περάσουν υπογείως τα σύνορα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Επλήγησαν 200 στόχοι της Χαμάς
Σήμερα τα ξημερώματα πυρήνες φωτιάς φώτισαν επανειλημμένα την πόλη της Γάζας καθώς ακούγονταν εκρήξεις και ηχούσαν οι σειρήνες. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξέδωσε ενημέρωση που λέει ότι έπληξε 200 στόχους της Χαμάς και άλλων μαχητικών ομάδων στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε ανασύρει τα πτώματα περίπου 1.500 μαχητών της Χαμάς εντός του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας την κλίμακα της επίθεσης του περαμένου Σαββάτου. Σχεδόν 700 άνθρωποι στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές, λένε οι τοπικές αρχές.

Η πολιορκία της Γάζας
Το Ισραήλ επέβαλε ήδη τη Δευτέρα πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας τις προμήθειες τροφίμων, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας και πυροδοτώντας φόβους ότι η ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση θα επιδεινωθεί γρήγορα. Η Unicef μάλιστα ζήτησε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος μέσα και έξω από τη Γάζα. Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά θλιμμένος» από την ανακοίνωση της πολιορκίας και προειδοποίησε ότι η ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση της Γάζας θα επιδεινωθεί τώρα «εκθετικά».

Αντίποινα σε Παλαιστίνιους
Καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων συνεχίζονται, περισσότεροι από 187.500 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα από την αρχή της σύγκρουσης, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων. Η «UNRWA», η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, φιλοξενεί περισσότερα από 137.000 άτομα σε σχολεία σε όλη την επικράτεια. Η έκθεση αναφέρει ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ισοπεδώσει 790 κατοικίες και έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε 5.330 στην περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Διεθνείς αντιδράσεις
Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν καθώς το Ιράν εξήρε την επίθεση της Χαμάς, αν και η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση. Η Ουάσινγκτον, η οποία μετέφερε το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της και άλλα πολεμικά πλοία πιο κοντά στο Ισραήλ σε μια επίδειξη υποστήριξης, δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να στείλει στρατό στο έδαφος, αλλά συνεργάζεται με τον σύμμαχό της στις προσπάθειες ανάκτησης ομήρων. Η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron δήλωσε ότι ανέστειλε τις εργασίες σε μια πλατφόρμα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ κατόπιν αιτήματος των αρχών. Ο de facto ηγεμόνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι το βασίλειο του Κόλπου εργάζεται για να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στην περιοχή, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης νωρίς σήμερα, Τρίτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επανεξετάζει την αναπτυξιακή της βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη ανασταλεί καμία στήριξη. Η Βρετανία δήλωσε ότι προβαίνει σε παρόμοια επανεξέταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *