Monday , 10 August 2026

Καβάλα: Επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ σε αστικές αναπλάσεις και τουρισμό

Του Γ. Κατσιάνη

Σε πόλο έλξης για επενδύσεις στον τομέα των υποδομών έχει εξελιχθεί, τα τελευταία χρόνια ο νομός Καβάλας. 

Ειδικότερα, το ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων ξεπερνά σήμερα τα 230 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο Κουρτίδη να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.  

The Nea Polis

Το project The Nea Polis αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στον οικιστικό τομέα της Βόρειας Ελλάδας. 

Με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, το έργο φιλοδοξεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της ανατολικής περιοχής της Καβάλας η οποία θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Η επένδυση αναπτύσσεται σε έκταση άνω των 50.000 τ.μ. και περιλαμβάνει την κατασκευή σύγχρονων οικισμών που θα ξεπερνούν τις500 κατοικίες.                   

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία 7 μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων, τα οποία θα συγκροτήσουν έναν νέο αστικό πυρήνα με υποδομές υψηλής ποιότητας και σύγχρονα πρότυπα διαβίωσης. 

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 700 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το συνολικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης εκτείνεται σε τέσσερα χρόνια.

Alexandrou Chora

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του τουριστικού mega prοject, Alexandrou Chora.

Η επένδυση, ύψους 80 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το «The Great Resort», ένα υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα συνολικής έκτασης 50.000 τ.μ., με 75 δωμάτια και 157 κρεβάτια, εγκαταστάσεις spa, χώρους ευεξίας και χαλάρωσης, fine-dining εστιατόριο και beach club και το «The Great Residences», έναν πρότυπο και smart οικισμό, συνολικής έκτασης 125.000 τ.μ., ο οποίος θα περιλαμβάνει 89 branded κατοικίες, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και τη σύγχρονη αισθητική. 

Στην ίδια ενότητα εντάσσεται και το «The Great Boutique Hotel», δυναμικότητας 25 δωματίων και 50 κλινών που θα διαθέτει Medical Spa 700 τ.μ. για εξειδικευμένες υπηρεσίες ευεξίας καθώς και ένα εστιατόριο διεθνούς φήμης (International Branded Restaurant). 

Αναπτυξιακός νόμος

Εξάλλου, εντάχθηκε στο καθεστώς της «Ενίσχυσης Τουριστικών Επενδύσεων» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 νέα ξενοδοχειακή επένδυση τεσσάρων αστέρων επί της πλατείας Δ. Καραολή στην παραλία της Καβάλας.

Σύμφωνα με απόφαση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το συνολικό επιλέξιμο κόστος για την υλοποίηση της επένδυσης από την εταιρεία «ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣ Ε.Ε» ανέρχεται στα 987.453 ευρώ. 

Check Also

ΙΝΚΑ: «Το 75% των Ελλήνων δεν πάει φέτος διακοπές» – Πόσο κοστίζουν 10 μέρες διακοπών στην Κρήτη για 4μελή οικογένεια

Κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα συμπεραίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) καθώς με …