Tuesday , 7 May 2024

Καλλιστώ: «Έξυπνα χωριά» σε Πρέσπες, Β. Πίνδο και Ροδόπη – Αντιμετώπιση της ερημοποίησης αγροτικών περιοχών

«Η δράση μας στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινοτήτων τόσο όσον αφορά την άγρα ζωή και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί αλλά και στη βελτίωση της ίδιας της καθημερινότητας των χωριών στην Ελλάδα. Γιατί τα χωριά αντιμετωπίζουν πάρα πολλά κοινωνικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα τα οποία αφορούν την ερημοποίησή τους», δηλώνει στο thesseconomy.gr ο ανθρωπογεωγράφος, μέλος της Ομάδας Κοινωνικών Διαστάσεων της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», δρ. Γιώργος Χατζηνάκος. Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ συμμετέχει στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα«ARCPROM». Το πρόγραμμα ευρύτερα στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα της N. Eυρώπης».

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ARCPROM»
Όπως εξηγεί ο δρ Γ. Χατζηνάκος, «σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει μια μείωση του πληθυσμού ανά τα χρόνια της αγροτικής Ελλάδας είτε προς τις πόλεις είτε προς το εξωτερικό. Εμείς ως οργάνωση θεωρούμε ότι πρέπει να το αντιστρέψουμε και να βρούμε μια ισορροπία της ποιότητας ζωής στις αγροτικές και στις αστικές περιοχές. Και πώς θα γίνει αυτό; Μέσα από τα ‘έξυπνα χωριά’. Εμείς θεωρούμε ότι τα ‘έξυπνα χωριά’ μπορούν να δώσουν μια απάντηση καθώς αποτελούν και χρηματοδοτικό εργαλείο, δηλαδή στοχεύουμε στο να έρθουν χρήματα – πόροι στις περιοχές αυτές όπου εργαζόμαστε».

Τί είναι τα «έξυπνα χωριά»
Τα «έξυπνα Χωριά» στις Πρέσπες, στη Βόρεια Πίνδο και στη Ροδόπη «είναι διευρυμένες κοινότητες σε αγροτικές περιοχές που, μέσω συμμετοχικών διαδικασιών και της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, επενδύουν στην συνεργασία και την καινοτομία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και μεταφορών, την ανεργία, τον χωρικό σχεδιασμό, την απομόνωση, τη μείωση του πληθυσμού, την εξάντληση των φυσικών πόρων, την κλιματική προσαρμογή και τη συνύπαρξη με την άγρια ζωή. Η δημιουργία ενός εξυπνου χωριού’ βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης (ΣΤΑ)» διευκρινίζει ο ανθρωπογεωγράφος Γιώργος Χατζηνάκος.

Τρεις συναντήσεις
Με αυτή την αφετηρία και μέσα από τις δύο συναντήσεις, η Καλλιστώ επιθυμεί να συμβάλει στην προώθηση καινοτόμων λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε Εθνικό Πάρκο μέσα από νέες συνέργειες και συνεργασίες που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας της τοπικής κοινότητας. Στις Πρέσπες, 23-24 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας: Την πρώτη μέρα, στις 18:00 μ.μ.- 20:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο καφενείο ‘Ω Λέλε’ που βρίσκεται στην πλατεία του Άγιου Γερμανού, ανοιχτή ενημέρωση και συζήτηση με την τοπική κοινότητα σχετικά με τα ‘έξυπνα Χωριά’ και το πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Τη δεύτερη μέρα, στις 18:00 μ.μ. – 20:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί, στο δημαρχείο Πρεσπών (Λαιμός), η 4η συνεδρίαση της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών- Αρκούδας». Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Β. Πίνδο, 25-26 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και η τρίτη στη Ροδόπη, 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστονίδας και Ροδόπης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *