Thursday , 2 May 2024

Καλοκαίρι 2023: «Σκλάβοι» οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού –Επταήμερη εργασία, άσχημες συνθήκες διαβίωσης, μισθοί του 2007 οι καταγγελίες στο ΣΕΤΕΠΕ

Τεράστια εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα στον τουρισμό με ένα από αυτά να εντοπίζεται στο θέμα της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Η Ελλάδα έχει «ξεμείνει» από επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού άλλα και της εστίασης. Όπως είναι γνωστό, ο τομέας αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής, με τους υποψήφιους εργαζόμενους στον τουρισμό, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και μπαρ να είναι ελάχιστοι. Οι άσχημες συνθήκες εργασίας, διαβίωσης και αμοιβών είναι τα βασικά προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου. «Στον τουριστικό κλάδο απασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας και παρότι αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας τελικά οι συνθήκες εργασίας και διαμονής των εργαζομένων μόνον ικανοποιητικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν», επισημαίνει στο thesseconomy.gr o γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης Γιάννης Ελευθεριάδης.

Αντίξοες συνθήκες διαβίωσης
« Έχει ξεκινήσει μια σεζόν στην οποία βλέπουμε το περιστατικό με τον συνάδελφο στη Ρόδο να κάνει κολύμπι για να μπορέσει να πάρει μια παραγγελία. Έχουμε δει περιστατικά, καταγγελίες στο σωματείο μας με εργαζόμενο ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας κι η εργοδοσία, το ξενοδοχείο, προσπαθούσε να τον βγάλει έξω από το κατάλυμά του την ώρα που ο γιατρός του είχε δώσει αναρρωτική και θα έπρεπε να ξεκουραστεί. Ο συνάδελφος είναι από τη Θεσσαλονίκη αλλά το περιστατικό συνέβη σε άλλη περιοχή, σε νησί. Αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις έρχονται σιγά-σιγά από παντού. Είναι περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι ζούνε σε υπόγεια 4-5 μαζί, χωρίς προσωπικό χώρο, χωρίς χώρο ξεκούρασης, δουλεύοντας ήλιο με ήλιο σε πολύ άσχημες συνθήκες εργασίας. Την ίδια στιγμή βλέπουμε ένα διαλυμένο κράτος πρόνοιας καθώς π.χ. στη Χαλκιδική αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας που να λειτουργεί σωστά. Όλα υπολειτουργούν που αυτό σημαίνει ότι αν γίνει ένα εργατικό ατύχημα δεν υπάρχει κανένας ο οποίος θα μεριμνήσει για να προσφέρει βοήθεια και να λυθεί το ζήτημα. Στην ουσία περιγράφω μια κατάσταση που μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι μόνο ανάπτυξη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει ο κ. Ελευθεριάδης.

Οι μισθοί
Αναφερόμενος στις αμοιβές των εργαζομένων εξήγησε ότι «οι μισθοί παραμένουν στα επίπεδα του 2007. Παραμένουν στα τάρταρα με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στα ύψη, με μια κλαδική σύμβαση εργασίας η οποία σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται με τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και με τις δυνατότητες που υπάρχουν στον κλάδο, όπως την παρουσιάζουν η κυβέρνηση και οι ξενοδόχοι σε μεγάλο βαθμό και οι ίδιοι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου μας. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η σύμβαση μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας με την ακρίβεια που υπάρχει, με τους πλειστηριασμούς που έχουν προκύψει το επόμενο διάστημα. Είναι μια κλαδική σύμβαση η οποία έρχεται να θεσπίσει νομικά ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν έκτη και έβδομη μέρα (επτά ημέρες την εβδομάδα) για τους ξενοδόχους και τα επισιτιστικά καταστήματα. Δηλαδή, έρχεται να λύσει στους εργοδότες τα χέρια με την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στη σεζόν, βάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν σαν σκλάβοι. Εμείς εστιάζουμε στο σημείο ότι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει ο κόσμος να συσπειρωθεί στα σωματεία. Εμείς μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη έχουμε αρχαιρεσίες στο σωματείο μας. Έχουμε τις εκλογές μας. Και καλό είναι όλοι οι εργαζόμενοι να έρθουν στο Εργατικό Κάντρο Θεσσαλονίκης και να συμμετέχουν, να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα από καλύτερη θέση και από καλύτερο βήμα να διεκδικήσουμε καλύτερες συμβάσεις εργασίας με βάση τις ανάγκες μας και με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν το 2023. Να καταφέρουμε να παλέψουμε για όλα τα ζητήματα που υπάρχουν στον κλάδο μας», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΣΕΤΕΠΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *