Saturday , 4 May 2024

“Καμπανάκι” για την πορεία είσπραξης των φορολογικών εσόδων, παρά τις προσδοκίες της ΑΑΔΕ

Του Γ.Κατσιάνη

Από το βήμα της 16η Συνόδου των Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση στην είσπραξη φόρων μέσω εργαλείων πρόληψης.

“Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται διεθνώς η ανάγκη της αύξησης της είσπραξης των οφειλών, αποτρέποντας φαινόμενα στρατηγικών κακοπληρωτών, και επενδύοντας στην πρόληψη. Γι’ αυτό και εργαζόμαστε πάνω στην ενίσχυση της φορολογικής υπευθυνότητας, της οικειοθελούς συμμόρφωσης,
της εμπιστοσύνης και της διευκόλυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, ώστε και αυτοί-από την πλευρά τους-να είναι συνεπείς”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πιτσιλής.

Μόνο που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Αρκεί κανείς να ανατρέξει στα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για να διαπιστώσει ότι μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023 τα έσοδα από φόρους είναι μειωμένα κατά 189 εκατ. ευρώ ή 3,5% έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η απόκλιση οφείλεται στην εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία θα γίνει σε 8 μηνιαίες αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος) “σύμφωνα με την ισχύουσα, κατά την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2023, νομοθεσία”.

Πραγματικά, μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ΄ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικαλείται μια απόφαση που έλαβε το ίδιο για να δικαιολογήσει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, τον περασμένο μήνα!

Επιπλέον, γεννώνται πολλά ερωτήματα για την μετέπειτα πορεία είσπραξης των φορολογικών εσόδων, μετά την αύξηση κατά 3,156 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που κατέγραψαν το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *