Sunday , 5 May 2024

Κατερίνη: Χριστουγεννιάτικο δέντρο με μηνύματα – Μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου» αρωγοί σε 32 οικογένειες της Καρδίτσας

«Φέτος το ‘Χριστουγεννιάτικο Χωριό Κατερίνης’ δεν έχει χριστουγεννιάτικο δέντρο όπως είχε κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο κόβαμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από το δάσος. Φέτος αποφασίσαμε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές να φτιάξουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από πλαστικά καπάκια», επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο κ. Ηλίας Τσολακίδης μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου».

Το μήνυμα
Και όπως διευκρινίζει ο κ. Τσολακίδης «έχουμε φτιάξει ένα δέντρο, ύψους 7,5 μέτρων, που είναι δέκα φορές πιο όμορφο από το παλιό δέντρο που είχαμε. Είναι φτιαγμένο από 64.000 πλαστικά καπάκια. Συγκεντρώνουμε τα παιδιά μπροστά στο δέντρο και μιλάμε για το μικροπλαστικό. Τί σημαίνει να χρησιμοποιήσουμε 64.000 μπουκάλια τα οποία κάποια στιγμή τα πετάμε. Και λέμε στους γονείς, στους καθηγητές, στους δασκάλους να προτρέπουν τα παιδιά να έχουν παγουράκια πολλαπλών χρήσεων και να αποφεύγουμε τη χρήση του μπουκαλιού μιας χρήσης. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς. Και στέλνουμε στον κόσμο δύο μηνύματα. Το ένα μήνυμα είναι για την προστασία του περιβάλλοντος. Ζητούμε από την Πολιτεία να μπει το θέμα της πυροπροστασίας τώρα. Όχι όταν έχουμε τις πρώτες φωτιές ν’ αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τί θα κάνουμε. Το δεύτερο μήνυμα αφορά τη χρήση του μικροπλαστικού, η οποία είναι καταστροφική. Έχει υπολογιστεί ότι καταναλώνουμε πλαστικό, το οποίο ισοδυναμεί με μία πιστωτική κάρτα κάθε χρόνο. Αυτό το μικροπλαστικό τρώμε ήδη μέσα από την τροφή».

Ο εθελοντισμός είναι μια γιορτή
Ο εθελοντισμός είναι ένα ακόμη σημείο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Ηλίας Τσολακίδης. Όπως υπογραμμίζει «το δεύτερο κομμάτι που έχει μια ιδιαιτερότητα είναι οι 22 εθελόντριες και εθελοντές που βρίσκονται εδώ κι έναν μήνα στον Καπνικό Σταθμό. Εργάζονται καθημερινά. Είναι από επτά διαφορετικές χώρες, από την Ισπανία, την Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Κύπρο. Αυτά τα παιδιά βρίσκονται εδώ και μεθαύριο θα πάμε όλοι μαζί να πούμε τα κάλαντα μέσα στην πόλη. Μάθανε τα κάλαντα με ποντιακή λύρα κάνουμε πρόβες εδώ κι έναν μήνα και θα πάμε να πούμε τα κάλαντα. Είναι μια γιορτή. Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό είναι ένα εγχείρημα το οποίο έχει κλείσει δέκα χρόνια. Έχει την πλήρη στήριξη της τοπικής κοινωνίας».

Οι… Άι Βασίληδες στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας
«Είναι συγκινητικό το πώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας οι μαθητές των σχολείων, να φέρουν τα παιδιά τρόφιμα, παιχνίδια και βιβλία για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας, τους οποίους τους στηρίζουμε κάθε μήνα μέχρι και τον Απρίλιο του 2024. Τριάντα –δύο οικογένειες τις στηρίζουμε κάθε μήνα μ’ ενα πακέτο περίπου 40 κιλών. Δηλαδή κάθε μήνα μεταφέρουμε περίπου 1,5 τόνο τρόφιμα στην Καρδίτσα και τα παραδίδουμε σε 32 πολυμελείς οικογένειες» λέει συγκινημένος ο κ. Τσολακίδης.

Τι είναι το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου»
Το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου» ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα θεματικά πάρκα της χώρας, διότι ο χώρος του θυμίζει πραγματικό χωριό! Η αυλή του είναι στρωμένη με άχυρα και όλα τα στολίδια είναι από ανακυκλώσιμα χειροποίητα υλικά. Φωτίζεται από 3 μεγάλες φωτιές και σε 12 ξύλινα σπιτάκια τα μικρά παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα ατομικά ή ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια. Είναι ένα χωριό για όλον τον κόσμο με στόχο την προσφορά και την αλληλεγγύη, το οποίο, συνειδητά, δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα και βασίζεται στην αχρήματη συναλλαγή και στην αλληλεγγύη των πολιτών. Η επαναχρησιμοποίηση, η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση και η αλληλεγγύη είναι οι βασικές αρχές του. Γιατί όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσολακίδης «προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά την απλότητα των Χριστουγέννων. Προσπαθούμε να δείξουμε κάτι άλλο, μακριά από τον καταναλωτισμό και την τεχνητή ευτυχία γύρω από λαμπερά λαμπάκια. Έχουμε τρεις φωτιές στην αυλή, άχυρο στρωμένο κάτω. Τα παιδιά τρελαίνονται με τις τσουβαλοδρομίες και τα απλά παιχνίδια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *