Thursday , 2 May 2024

Κραυγή αγωνίας των φαρμακοποιών: Να σταματήσει η εξαγωγή φαρμάκων – Τεράστιες οι ελλείψεις, κινδυνεύουν οι Έλληνες ασθενείς – Ελλείψεις σε πάνω από 400 σκευάσματα

«Το pik έχουν πιάσει αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Αυτή τη στιγμή έχουμε ελλείψεις σε παιδικές αντιβιώσεις, σε νευρολογικά φάρμακα, υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα για όλες τις παθήσεις», υπογραμμίζει στο thesseconomy.gr o ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Μιχάλης Ζαννέτος. Υπάρχουν ελλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης γραμμής όλων των θεραπευτικών κατηγοριών γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη θεραπεία των ασθενών, ενώ αναγκάζει τα φαρμακεία να καταναλώνουν δεκάδες εργατοώρες, απορυθμίζοντας τη λειτουργία τους. Οι φαρμακοποιοί ζητούν την απαγόρευση εξαγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων κι όπως αναφέρει ο κ. Ζαννέτος «ήδη υπάρχει μία λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών βάσει των δηλώσεων του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ζητούμε ακόμη 70 σκευάσματα να προστεθούν σε αυτή τη λίστα. Είναι φάρμακα για όλων των ειδών των ασθενειών όπως για ζακχαρώδη διαβήτη, για αρτηριακή πίεση. Δεν μπρορούμε να αποκλείσουμε κάποια -αυτή τη στιγμή -γιατί είναι μια ευρεία γκάμα όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις γενικότερα».

Να σταματήσει η εξαγωγή

«Όλη την ημέρα ως φαρμακεία ασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Να βρούμε τα σκευάσματα για τους ασθενείς. Είναι πάρα πολλή δύσκολη η θέση μας. Και αυτό το οποίο ζητάμε είναι η επ’ αόριστον αναστολή των εξαγωγών για κάποια σκευάσματα ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαννέτος. Αιτία όλης της κατάστασης είναι το οικονομικό όφελος. Κι όπως εξηγεί ο ταμίας του ΦΣΘ «εδώ κάποια σκευάσματα είναι πολύ φτηνά σε σχέση με τις τιμές που υπάρχουν στο εξωτερικό. Οπότε εισάγονται από τις εταιρείες στην Ελλάδα και αντί να διατεθούν στην ελληνική αγορά ή διατίθενται στην ελληνική αγορά σε πολύ μικρές ποσότητες κι ένα μεγάλο μέρος εξάγεται σε αγορές του εξωτερικού. Όμως η νομοθεσία ορίζει ότι πρώτα πρέπει να καλυφθεί η ελληνική αγορά και οι Έλληνες ασθενείς με τα φάρμακά τους και κατόπιν αν υπάρχουν πλεονάζουσες ποσότητες τότε δίνεται το δικαίωμα στις φαρμακαποθήκες να εξάγουν ένα μέρος σε χώρες του εξωτερικού. Δυστυχώς δεν τηρείται αυτό και και μένει η ελληνική αγορά φάρμακα και στη συνέχεια και οι Έλληνες ασθενείς», υπογραμμίζει ο ταμίας του ΦΣΘ.

Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση
Υπάρχει φως για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Όπως διευκρίνιζει ο κ. Ζαννέτος «Απλά θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και να τηρηθούν αυστηρά. Για παράδειγμα είναι τόσο κερδοφόρα αυτή η διαδικασία για κάποιες φαρμακοποθήκες κάποιο μεγάλο μέρος του τζίρου τους το έχουν από τις εξαγωγές και όχι από τη διάθεση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και φυσικά πρόκειται για μια στρέβλωση -αυτή τη στιγμή -της διαδικασίας αλλά και του ρόλου των φαρμακαποθηκών. Τα φαρμακεία και οι φαρμακαποθήκες έχουμε ως βασικό ρόλο να είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων ασθενών όχι να επιζητούμε το μεγαλύτερο κέρδος αφήνοντας τους Έλληνες ασθενείς χωρίς φάρμακα. Εμείς αυτό που θέλουμε επίσης να πούμε είναι ότι πρέπει να δει πιο ζεστά το θέμα των εξαγωγών η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές και να το εντάξει ως πρωταρχικό θέμα στη λίστα με τα θέματα υγείας διότι είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντί να συρρικνώνεται διαρκώς διογκώνεται. Πρέπει να αυστηροποιηθούν τα υπάρχοντα μέτρα και να ληφθούν και νέα μέτρα για να δούμε αποτελέσματα» καταλήγει ο ταμίας του ΦΣΘ κ. Ζανέττος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *