Sunday , 12 May 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το κόστος ανασυγκρότησης σε Θεσσαλία και Έβρο θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ»

Συνολικά το κόστος ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητστοάκης μιλώντας το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής. Ανέφερε ακόμη ότι «πριν τις γιορτές θα δοθεί το 30% των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας». Και πρόσθεσε «έχουμε ήδη εκταμιεύσει 120 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στους λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών σε χρόνο-ρεκόρ».

«Βαρύ τίμημα»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το πρωί στη Βουλή για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και στις πλημμύρες στη Θεσσαλία είπε πως «πληρώσαμε βαρύ τίμημα σε αυτή την αναμέτρηση με τις νέες συνθήκες». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι μία υπόθεση παγκόσμια και όχι μόνο ελληνική και πως οι νέες συνθήκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών και χρέος της πολιτικής είναι όχι απλά να παρακολουθεί μοιρολατρικά το φαινόμενο, αλλά να επεξεργαστεί νέα μέτρα αντίδρασης.

Η αυτοκριτική
Κάνοντας αυτοκριτική στη διαχείριση που έγινε ανέφερε πως είναι «ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος μας». Ωστόσο – όπως είπε – «θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών που έδρασαν στην πρώτη γραμμή». Χάρη στις προειδοποιήσεις του 112 σώθηκαν πολλές ζωές, ανέφερε θυμίζοντας πως στη Χαβάη π.χ. δεν υπήρχε 112 και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το εφήρμοσε η πολιτεία της Καλιφόρνια. Στη Θεσσαλία η αλληλεγγύη των κατοίκων, μαζί με την τεχνολογία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα, συνέχισε.

Μέτρα για τη Θεσσαλία
«Θα κάνω ξεχωριστή αναφορά στη στήριξη στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε κατά τόπους δήμους», είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης και στις δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Τόνισε πως περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για τη λίμνη Κάρλα, καθώς εκεί η κατάσταση είναι ειδική, όπως είπε, ενώ ανάλογα μέτρα ισχύουν και για τους αλιείς. Επίσης, μίλησε για τη σταδιακή αποκατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών στη Θεσσαλία, λέγοντας «πως θα πρέπει να ξανακατασκευαστεί η τηλεδιοίκηση από την αρχή».

Στον Έβρο
Ο κ.Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για τις αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους στον Έβρο. Όσον αφορά τις υποδομές, μίλησε για ανακατασκευή 25 σχολείων σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. «Ήδη ξεκίνησαν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στη Δαδιά», είπε ο πρωθυπουργός. Για τους πόρους και τις πηγές χρηματοδότησης από την ΕΕ είπε ότι τα 200 εκ. ευρώ, ως υπόλοιπο του ΕΣΠΑ, θα πάνε σε αποζημιώσεις και 1,2 δισ. ευρώ από τον νέο ΕΣΠΑ θα δοθούν επίσης για αποζημιώσεις, λέγοντας πως δεν υπάρχουν τώρα χρήματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης.

Η κρατική αρωγή
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κρατικής αρωγής και της άμεσης ανακούφισης όσων επλήγησαν ο πρωθυπουργός είπε πως ο μηχανισμός αυτός είναι μία κατάκτηση και μία σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν. «Έχουμε ήδη εκταμιεύσει 120 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στους λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτείας» είπε, προσθέτοντας πως «οι καταβολές συνεχίζονται». «Όμως πρέπει να διεξάγουμε συνέχεια νέες διασταυρώσεις και νέες αυτοψίες. Έχουν κατατεθεί γύρω στις 65.000 αιτήσεις και σε πολλές περιπτώσεις εντοπίστηκαν λανθασμένα στοιχεία» ανέφερε.

Το επίδομα ενοικίου
Σημείωσε επιπλέον πως έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 36.000 απογραφικές αυτοψίες και έλεγχοι σε 339 κοινότητες και περιοχές που επλήγησαν. Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε, ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης διάρκειας έως και 2 έτη.

Η κλιματική κρίση
Το μείζον ζήτημα των φυσικών καταστροφών είναι μια απειλή που πολιορκεί τον πλανήτη και τη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας την ομιλία του. Όπως είπε, πρόκειται για μία πραγματικότητα που δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά απαιτεί συναινέσεις και κοινές δράσεις.Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας, θυμίζοντας ότι και στον Καναδά κάηκαν εκτάσεις μεγαλύτερες της έκτασης της Κροατίας, ενώ στην Ευρώπη υπήρξαν διαδοχικά κύματα βροχών που προκάλεσαν ζημιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *