Monday , 6 May 2024

Μεσανατολικό: Παγκόσμια η ανησυχία – Συνολικά πάνω 1.200 οι νεκροί – Επίσκεψη Μπλίνκεν αύριο στο Ισραήλ

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 1.200 την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές συνεχίζονται. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας πλήττοντας πάνω από 200 στόχους μόνο σε μια συνοικία της πόλης της Γάζας, 450 συνολικά.

Κοντά η χερσαία επέμβαση
Οι εξελίξεις στο έδαφος δείχνουν επίσης ότι το Ισραήλ σχεδιάζει κάτι μεγάλο. Βομβαρδίζει τη Γάζα από αέρος, ξηρά και θάλασσα. Ο στρατός του χτίζει μια βάση δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας για να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και ισραηλινά τανκς κινούνται προς την περιοχή. Η χώρα έχει ήδη κινητοποιήσει 360.000 έφεδρους — τους περισσότερους στην ιστορία της. «Το Ισραήλ πρόκειται να απαντήσει πολύ αυστηρά και επιθετικά και θα υπάρξουν περισσότερες απώλειες ζωών», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Οι δυσκολίες μιας χερσαίας επίθεσης
Μία χερσαία επίθεση ωστόσο στη Γάζα έχει εξαιρετικές δυσκολίες όπως εξηγούν ειδικοί. Ένα σύνθετο υπόγειο δίκτυο σηράγγων και η αντίσταση του πληθυσμού σημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς να έρθει γρήγορα ο τερματισμός των μαχών. «Το πρόβλημα είναι πως θα έχουμε μάχες από σπίτι σε σπίτι, μόλις μπουν στη Γάζα. Και αυτό θα έχει βαρύ τίμημα» προειδοποιεί στο Bloomberg o Λίον Πανέτα, πρώην διευθυντής της CIA. «Αλλά από την άλλη νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ έχει λάβει την απόφασή του να συντρίψει τη Χαμάς στη Γάζα». Μέρος της αυξανόμενης πεποίθησης ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή βασίζεται στους περιορισμούς του εναέριου πολέμου στη Γάζα. Οι αεροπορικές επιδρομές είναι απίθανο να πετύχουν τον καθαρισμό των τούνελ, των υπόγειων αποθεμάτων όπλων και των διαδρομών λαθρεμπορίου που κατέστησαν δυνατή την επίθεση του Σαββάτου

Φόβοι για εμπλοκή του Ιράν
Υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος κλιμάκωσης. Το Ισραήλ έχει ήδη δει επιθέσεις με ρουκέτες από τον Λίβανο, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός πολυμέτωπου πολέμου και μια κάθοδο σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Πάνω απ’ όλα αυτά κρέμεται η πιθανότητα να εμπλακεί άμεσα το Ιράν. «Η σφαγή και η μαζική δολοφονία του λαού της Γάζας θα φέρει μεγαλύτερη καταστροφή» στο Ισραήλ, διεμήνυσε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ σε τελετή χθες, Τρίτη. Αμερικανοί στρατηγοί έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μην εμπλακεί και έστειλαν μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων στην περιοχή για να αποτρέψει την Τεχεράνη.

ΗΠΑ: Επίσκεψη του ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ιορδανία και κατόπιν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Εγγύς Ανατολή από σήμερα ως μεθαύριο Παρασκευή, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που υπογράφεται από τον εκπρόσωπό του Μάθιου Μίλερ, η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στο Ισραήλ, που θα αρχίσει αύριο, Πέμπτη, έχει σκοπό να σταλεί το μήνυμα της «αλληλεγγύης» και της «υποστήριξης» της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας έχει πλέον ξεπεράσει τους 1.000 νεκρούς, σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Η επίσκεψη καταγράφεται με φόντο τη χορήγηση έκτακτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Τρίτη πως το πρώτο αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος με πυρομαχικά, ιδίως για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και άλλο υλικό προσγειώθηκε στο Ισραήλ.

180.000 Παλαιστίνιοι άστεγοι
Ο Τσαχάλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον θύλακα, τουλάχιστον 830 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και κάπου 4.250 έχουν τραυματιστεί στα πλήγματα από το Σάββατο στον μικροσκοπικό παραθαλάσσιο θύλακα, ο οποίος τελεί πλέον υπό «πολιορκία». Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 180.000 Παλαιστίνιοι είναι πλέον άστεγοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *