Sunday , 5 May 2024

Με τα «Ρουγκατσάρια» υποδέχονται τη νέα χρονιά σε Γρεβενά και χωριά της Κοζάνης

Στα Γρεβενά και σε ορεινά χωριά της Κοζάνης θα υποδεχθούν τη νέα χρονιά με τα «Ρουγκατσάρια». Το δρώμενο αυτό που προέρχεται από τα βάθη των αιώνων αναβιώνει ως τις μέρες με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

Το έθιμο
Το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς –μεθαύριο Κυριακή- λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου στα Γρεβενά και σε χωριά της Κοζάνης οι νέοι, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές, άλλοι μεταμφιεσμένοι φορώντας προβιές και κεφάλια ζώων, άλλοι με αυτοσχέδιες μάσκες αλλά με κεντρικό πρόσωπο την «μπούλα» που είναι άντρας μεταμφιεσμένος σε νύφη και τον «ρογκατσιάρη» δηλαδή τον αράπη, περνούν από όλα τα σπίτια πίνοντας και χορεύοντας και ανταλλάσσοντας ευχές και πειράγματα με τους οικοδεσπότες. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χειμερινά «Διονύσια» και στα «Ρωμαϊκά Σατουρνάλια» και με ορισμένες παραλλαγές στο πέρασμα του χρόνου κατάφεραν να φτάσουν έως τις μέρες μας. Το δρώμενο αυτό πραγματοποιείται ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σε χωριά των Γρεβενών όπως στον Άγιο Γεώργιο, που κατέχει τα σκήπτρα, το Κληματάκι στις Αμυγδαλιές, το Μεγάλο Σειρήνι και σε άλλα χωριά.

Διώχνουν τους καλικάντζαρους
Ο «ρογκατσιάρης» έχει μαύρο πρόσωπο από το φούμο, καμπούρα και είναι ζωσμένος στη μέση και την πλάτη του με κυπροκούδουνα από τα γιδοπρόβατα. Στα χέρια του κρατά ένα ρόπαλο, σαν όπλο και μ’ αυτό υπερασπίζεται την «μπούλα», την οποία καθ’όλη τη διάρκεια της βραδιάς έως και την άλλη μέρα το πρωί κάποιοι προσπαθούν να κλέψουν. Ο «ρογκατσάρης» συνοδευμένος από την υπόλοιπη ομάδα δεν περνά απαρατήρητος. Ζωσμένος όπως είναι με τα κυπροκούδουνα τρέχει, χορεύει, προσπαθώντας να κάνει όσο το δυνατό περισσότερο θόρυβο, για να εξαφανιστούν -όπως λένε- οι καλικάντζαροι. Στο τέλος προς το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς και αφού έχουν ευχηθεί σε όλα τα σπίτια, τα ρουγκατσάρια μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και συνοδεία τοπικές μπάντες με χάλκινα νταούλια και ζουρνάδες στήνουν ένα τρικούβερτο γλέντι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *