Friday , 3 May 2024

Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ: “Οκτώ στους δέκα Τούρκοι τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ”

Οκτώ στους δέκα Τούρκους πολίτες τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Αυτό αποκάλυψε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Φαρούκ Καιμακτσί, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης το οποίο οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βοηθήσει η επαναπροσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εκτίμησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα στείλει θετικά μηνύματα, για μια «στρατηγική σχέση» με την Τουρκία.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία επανεκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, λέγοντας ότι όσο πιο πολύ υπονομεύεται αυτή η διαδικασία, τόσο λιγότερη συνεργασία και εμπιστοσύνη υπάρχει μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Καιμακτσί τόνισε ότι έχει «ειδικό ρόλο στις ευρωτουρκικές σχέσεις» και επεσήμανε το «θετικό μομέντουμ» που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, μετά τις εκλογές στις δύο χώρες και μετά τις συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη. 

«Στην Άγκυρα είχαμε εποικοδομητική συνάντηση που άνοιξε το δρόμο για το Συμβούλιο Υψηλού επιπέδου, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στις 7 Δεκεμβρίου – αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο ελπίζω ότι θα μας οδηγήσει σε θετική ατζέντα», σημείωσε. 

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι έχει επηρεάσει δυσανάλογα αρνητικά τις σχέσεις της  Τουρκίας με την ΕΕ, «αλλά αυτό δεν πρέπει να καταστρέψει όλα τα πεδία συνεργασίας μας με την ΕΕ».

«Το καλύτερο είναι να ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές για μια λύση», είπε και πρόσθεσε ότι αν το Κυπριακό ζήτημα «δηλητηριάζει δυσανάλογα» τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, «δεν πάμε πουθενά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *