Sunday , 30 August 2026

«Νέα Ζωή στο χωριό»: Η πρωτοβουλία μιας δασκάλας που δίνει… ζωή σε σχολεία κι… ανάσα στην περιφέρεια

Η νεαρή εκπαιδευτικός Παναγιώτα Διαμαντή όταν διορίστηκε σε ένα μικρό χωριό της Ευρυτανίας, τη Φουρνά, συνειδητοποίησε ότι το μοναδικό νηπιαγωγείο δεν θα λειτουργούσε λόγω έλλειψης μαθητών. Τότε μαζί με τον τοπικό ιερέα, πατέρα Κωνσταντίνο, αποφάσισε να… αναλάβει δράση. Αναζήτησαν τρόπους να προσελκύσουν οικογένειες με παιδιά και δημιούργησαν ένα σχέδιο στήριξης. Να παρέχουν σε οικογένειες στέγη ή επιδότηση ενοικίου, βοήθεια για εξεύρεση εργασίας και πλήρη υποστήριξη των πρώτων βημάτων εγκατάστασης σε χωριά με ελάχιστους μαθητές, ώστε τα σχολεία να παραμείνουν σε λειτουργία.

«Γεννήθηκε» η «Νέα Ζωή στο Χωριό»
Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν ήταν εύκολο να υλοποιηθεί, αλλά κινητήρια δύναμη υπήρξε η ανταπόκριση του κόσμου. Έτσι «γεννήθηκε» η πρωτοβουλία «Νέα Ζωή στο Χωριό» που είναι μια Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία. Μία ΑΜΚΕ που δεν λαμβάνει κάποια χρηματοδότηση και όλες οι οικονομικές ανάγκες καλύπτονται από εθελοντές. Η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς και ήδη στη Φουρνά Ευρυτανίας τα παιδιά έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, οι γονείς ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις και η ζωή επιστρέφει σε ένα χωριό που για κάποιους δεν είχε μέλλον. «Από την αρχή ήμασταν σε επικοινωνία με την μητρόπολη Καρπενησίου, τον δήμο και την Περιφέρεια, αλλά το σημαντικότερο κομμάτι ήταν η ανταπόκριση των ίδιων των κατοίκων, αλλά και πανελληνίως των απλών ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Οι άνθρωποι του χωριού άνοιξαν τα σπίτια τους, ενώ από όλη την Ελλάδα κατέφθαναν είδη, οικονομική βοήθεια και προσφέρονταν υπηρεσίες για να υποστηριχθεί όλη αυτή η προσπάθεια», δήλωσε η κυρία Διαμαντή. Ο φορέας προσφέρει δωρεάν μαθήματα στα παιδιά, ενώ ένας τρόπος βοήθειας είναι η παροχή τροφίμων και ειδών πρώτων ανάγκης, όπως ρουχισμός, υπόδηση, παιχνίδια, βιβλία και είδη σπιτιού. «Κάθε άνθρωπος που διαδίδει το μήνυμά μας γίνεται κρίκος αυτής της αλυσίδας προσφοράς. Γιατί αυτό που ξεκίνησε από έναν μικρό τόπο, μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια μεγάλη αλλαγή στην ελληνική ύπαιθρο», σημειώνει η κα. Διαμαντή.

Η πορεία του έργου
Μέσα σε μόλις έναν χρόνο η «Νέα Ζωή στο Χωριό» έχει βοηθήσει έξι οικογένειες να εγκατασταθούν στη Φουρνά. «Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 2025… υιοθετήσαμε ένα ακόμη χωριό μετά τη Φουρνά, τη Ζίτσα Ιωαννίνων, κι έτσι κι εκεί πριν λίγες μέρες εγκαταστάθηκε η πρώτη οικογένεια, ενώ μέσα στο 2026 αναμένονται να εγκατασταθούν άλλες τέσσερις οικογένειες στην ίδια περιοχή». Ο φορέας προσφέρει δωρεάν μαθήματα στα παιδιά, ενώ ένας τρόπος βοήθειας είναι η παροχή τροφίμων και ειδών πρώτων ανάγκης, όπως ρουχισμός, υπόδηση, παιχνίδια, βιβλία και είδη σπιτιού. «Κάθε άνθρωπος που διαδίδει το μήνυμά μας γίνεται κρίκος αυτής της αλυσίδας προσφοράς. Γιατί αυτό που ξεκίνησε από έναν μικρό τόπο, μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια μεγάλη αλλαγή στην ελληνική ύπαιθρο», είπε η εκπαιδευτικός.

Ανάμεσα στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου
Για την δράση της η Γιώτα Διαμαντή βρίσκεται ανάμεσα στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου σύμφωνα με το Global Teacher Prize, έναν θεσμό που υποστηρίζεται από την UNESCO. Επίσης τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Κωνσταντίνου Κριεζή για «τον ζήλο και τον εθνωφελή τρόπο με τον οποίο εκτελεί τα καθήκοντά της, όσον αφορά τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και για το καινοτόμο εκπαιδευτικό της έργο, σε ένα απομακρυσμένο χωριό της χώρας».

Check Also

“Ανένδοτος” Κουρέτα για “μπάζωμα” Τεμπών: “Μέχρι να πεθάνω θα είμαι ορκισμένος εναντίον αυτού που το έκανε”

Του Γ.Κατσιάνη Στα μέσα της εβδομάδας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας άνοιξε τον φάκελο των …