Thursday , 2 May 2024

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πάνω από 100.000 πρόσφυγες στην Αρμενία μετά την κατάληψή του από τους Αζέρους

Πάνω από 100.000 είναι οι πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που έχουν καταφύγει στην Αρμενία μετά την κατάληψη της περιοχής από τους Αζέρους. Οι Αρμένιοι που ζούσαν πριν από μερικές εβδομάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέρχονταν σε περισσότερους από 120.000.

Εθνοκάθαρση καταγγέλλει η Αρμενία
Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει να μεταβεί στη περιοχή αποστολή του ΟΗΕ. «Η Αρμενία καταγγέλλει εθνοκάθαρση και ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες που φθάνουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ αφότου το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο του συγκεκριμένου θύλακα την περασμένη εβδομάδα», όπως ανέφερε το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους που είχαν ανακηρύξει την ανεξαρτησίας του ως Δημοκρατία του Αρτσάχ πριν από περίπου τρεις δεκαετίες.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ε.Ε.
Η Αρμενία έχει ζητήσει από την Ε.Ε. προσωρινά καταλύματα και ιατρικές προμήθειες, αναφέρθηκε από το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, προσθέτοντας πως η Ρώμη εργάζεται για την προώθηση της σταθεροποίησης στην περιοχή ευνοώντας το διάλογο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη «πως η Ιταλία ενεργοποίησε άμεσα το σύστημα πολιτικής προστασίας, ξεκινώντας τη διαδικασία συλλογής αγαθών προς στήριξη του πληθυσμού που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης».

Το Γερεβάν ζητά την άμεση ανάπτυξη αποστολής του ΟΗΕ
Η Αρμενία ζήτησε την άμεση ανάπτυξη αποστολής του ΟΗΕ για να επιβλέπει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσταση της ασφάλειας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εν μέσω ενδείξεων ότι μπορεί να αναμένεται η άφιξη βοήθειας στην αποσχισθείσα περιοχή που τελεί υπό μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός. Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε την κατάπαυση του πυρός αφού ανάγκασε τις αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις να αποδεχθούν την πλήρη επιστροφή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, στον αζερικό έλεγχο. Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ δηλώνουν ότι φοβούνται διώξεις αν παραμείνουν. Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, αλλά δηλώνει ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να φύγουν αν το προτιμούν. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για άμεση ανάπτυξη μιας διυπηρεσιακής αποστολής από τον ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με στόχο την επίβλεψη και την αξιολόγηση (του σεβασμού) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρωπιστικής κατάστασης και αυτής της ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν σε ομιλία του στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *