Friday , 3 May 2024

Νωρίτερα, από τις 20 Αυγούστου, ξεκινά φέτος το κυνήγι αγριογούρουνου – Τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων οδήγησε για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιτρέψει το κυνήγι του από τις 20 Αυγούστου, ημέρα που αρχίζει το κυνήγι, ενώ μέχρι τώρα άρχιζε στις 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με καταμετρήσεις που έχουν γίνει έχουν καταγραφεί 550.000-600.000 αγριόχοιροι σε όλη τη χώρα. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες για να επανέλθει η φυσιολογική εικόνα πληθυσμού πρέπει να θηρευτούν 270.000 ζώα.

Το κυνήγι
Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr o πρόεδρος της ομάδας διάσωσης ΟΦΚΑΘ και μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χρήστος Ράμος «λόγω της πληθώρας των αγριογούρουνων και λόγω της αρρώστειας της πανώλης και δεν θέλουν να εξαπλωθεί στα ζώα φέτος η περίοδος του κυνηγιού ξεκίνησε νωρίτερα. Το κυνήγι του αγριόχοιρου απαγορεύεται με σκύλους δίωξης, δηλαδή με σκυλιά, παρά μόνον αν αυτό βγει μπροστά σου στον κάμπο»διευκρινίζει ο κ. Ράμος.

Πρώτη φορά νωρίτερα το κυνήγι
Τη νέα ρυθμιστική για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024 υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην οποία η βασική διαφορά είναι η πρόβλεψη να επιτραπεί για πρώτη φορά το κυνήγι του αγριογούρουνου από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία έναρξης του κυνηγετικού έτους, ενώ μέχρι πέρυσι το κυνήγι του εν λόγω είδους ξεκινούσε στις 15 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα στη νέα ρυθμιστική παρατείνεται, επίσης για πρώτη φορά, κατά δέκα ημέρα το κυνήγι για τα υδρόβια – από 31 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου- ενώ κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου μέχρι την 10η Μαρτίου του 2024. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων και στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών. Όπως, επίσης, απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, κ.ά. Στην υπουργική απόφαση παρατίθενται τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν, τα οποία εντάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: θηλαστικά, πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά., πουλιά υδρόβια και παρυδάτια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *