Monday , 6 May 2024

Οκτώ χρόνια μετά τα capital controls

Του Γ.Κατσιάνη

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται από τότε που οι τράπεζες έκλεισαν και επιβλήθηκε περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης της τότε κυβέρνησης με τους δανειστές είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την θέσπιση μέτρων, όπως ήταν μεταξύ άλλων η επιβολή ελέγχου στα εμβάσματα από τις ελληνικές στις ξένες τράπεζες και ο καθορισμός ορίου στις αναλήψεις μετρητών (60 ευρώ την ημέρα). 

Οι ουρές μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών για αναλήψεις ήταν πλέον καθημερινότητα ενώ η αβεβαιότητα για το τι μέλει γενέσθαι είχε “παγώσει” την οικονομική δραστηριότητα.

Είχε προηγηθεί η “φυγή” καταθέσεων, ύψους 45 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις έξι μήνες, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποσύρει το waiver, δηλαδή την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Όταν άνοιξαν και πάλι οι τράπεζες, στις 20 Ιουλίου του 2015, οι τράπεζες θέσπισαν αυστηρούς όρους στους κεφαλαιακούς ελέγχους, οι οποίοι πέρασαν τέσσερα χρόνια (Σεπτέμβριος του 2019) για να καταργηθούν πλήρως.

Σήμερα, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς η ελληνική οικονομία έχει απαγκιστρωθεί από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες για ανάπτυξη να τείνουν να γίνουν πραγματικότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *