Sunday , 5 May 2024

Ορκίζονται σήμερα ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι – Αύριο η ορκωμοσία στο δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη

Σήμερα στις 19.00 το απόγευμα στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, και του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Το τελετουργικό
Για πρώτη φορά επιλέχθηκε -μετά από πρόταση του Βασίλη Γάκη- το φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου για την ορκωμοσία και όχι η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Την ορκωμοσία θα τελέσει ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Θεόφιλος ενώ έχει δηλώσει ότι στην τελετή θα παρευρεθεί και ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραστούν ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης και ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης. Επίσης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης (Νοτοπούλου, Γιαννούλης, Θρασκιά) θα είναι παρόντες, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι αυτή την ώρα αν θα καταφέρει να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της πόλης Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αρκετοί αυτοδιοικητικοί έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στην εκδήλωση ενώ αναμένονται και μέλη διπλωματικών αποστολών. Επίσης θα παρευρεθεί αρκετός κόσμος επισήμων, συγγενών και φίλων των 44 εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων.

Η ομιλία του νέου δημάρχου
Ο νέος δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, στη δεκάλεπτη ομιλία του αναμένεται να μιλήσει για τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη θητεία του με τα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Θα μιλήσει για τις προγραμματικές δηλώσεις στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο και θα κάνει αναφορά στα μεγάλα θέματα της πόλης. «Νέες προτεραιότητες της διοίκησής μας δίνουν έμφαση στην αποκατάσταση της καθημερινότητας του πολίτη, στη πράσινη ανάπτυξη, στην κλιματική κρίση και ουδετερότητα, στη βιώσιμη λειτουργία της πόλης, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στις πολιτικές ισότητας, στη ψηφιακή μετάβαση, την περιβαλλοντική συνοχή, την παιδική φροντίδα, την ανοιχτή και πρσβάσιμη πόλη σε όλα τα επίπεδα, την ενεργοποίηση και αξιοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, τη συμμετοχικότητα, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού, στη βάση μίας εξωστρεφούς πολιτικής στη Ελλάδα και στην Ευρώπη», θα αναφέρει μεταξύ άλλων στην ομιλία του. Τέλος αναμένεται να δεσμευτεί για αλήθειες όσο επώδυνες κι αν είναι στους Θεσσαλονικείς, ενώ θα επαναλάβει αυτά που ζήτησε από τους αντιδημάρχους του, «ταπεινότητα και σοβαρότητα».

Η τελετή ορκωμοσίας στο Πανόραμα

Αύριο, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα ορκίζονται ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, τους οποίους τίμησε με την ψήφο της η τοπική κοινωνία στην Πυλαία, στο Πανόραμα, στον Χορτιάτη, στο Ασβεστοχώρι, στην Εξοχή και στο Φίλυρο στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Την ορκωμοσία, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» του δημαρχείου Πανοράματος θα τελέσει ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, ο συνδυασμός «Δύναμη Ενότητας» του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, που επικράτησε από την πρώτη Κυριακή με 61%, θα κατέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο 22 δημοτικούς συμβούλους. Ο δεύτερος συνδυασμός «Ανθρώπινη Πόλη» του Νίκου Νυφούδη θα μετέχει με 5 συμβούλους, όπως και ο τρίτος συνδυασμός «Ορμή.‘Οραμα. ομάδα Πάρης Τσογκαρλίδης», ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Οδυσσέα Μαάιτα θα διαθέτει 3 δημοτικούς συμβούλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *