Thursday , 2 May 2024

Ο Έλον Μασκ για πρόεδρος των ΗΠΑ;

Του Γ.Κατσιάνη

Δεκατρείς μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο δημιουργός της Tesla και ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ έχει ανεβάσει στροφές.

Η αρχή έγινε τον Μάϊο όταν ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε μέσω του Twitter την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ακολούθησε, στα μέσα Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Έλον Μάσκ με τον Τούρκο πρόεδρο, με τους δύο άνδρες να συζητούν για το ενδεχόμενο κατασκευής νέου εργοστασίου της Tesla στην γειτονική χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο γνωστός επιχειρηματίας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του ζήτησε να φροντίσει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας του λόγου και της αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα του X (πρώην Twitter).

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επισκέφτηκε τα σύνορα με το Μεξικό και τάχτηκε υπέρ της αλλαγής της πολιτικής στο μεταναστευτικό “πριν να καταρρεύσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μασκ κατά Γερμανών

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η αναδημοσίευση ανάρτησης του RadioGenoa από τον Έλον Μασκ, η οποία ανέφερε ότι “υπάρχουν 8 γερμανικά πλοία ΜΚΟ στη Μεσόγειο που μαζεύουν παράνομους μετανάστες για να τους αποβιβάσουν στην Ιταλία. Αυτές οι ΜΚΟ επιδοτούνται από τη γερμανική κυβέρνηση”.

“Είναι οι Γερμανοί πολίτες ενήμεροι γι’ αυτό;”, σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X.

“Ναι. Και λέγεται διάσωση ζωών», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με τον Αμερικανό επιχειρηματία να κάνει λόγο για “παραβίαση της κυριαρχίας της Ιταλίας το ότι η Γερμανία μεταφέρει έναν μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών σε ιταλικό έδαφος” και για “εισβολή”.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι παρεμβάσεις του Μασκ σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως το μεταναστευτικό, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι.

Δεν γνωρίζω αν θέλει να υιοθετήσει το μοντέλο Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί καλές σχέσεις, όμως θεωρώ ότι ενδεχομένως να τον δούμε να διεκδικεί το επόμενο διάστημα, την μετακόμιση του στον Λευκό Οίκο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *