Friday , 3 May 2024

Πανετόνε: Στην ελληνική καθημερινότητα… μπήκε τα τελευταία 3-4 χρόνια- Στην Ελλάδα κυμαίνονται από 15-20 ευρώ, του εξωτερικού φτάνουν τα 60 και 70 ευρώ

Έχει σχήμα θόλου, είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και τσουρέκι, «κρύβει» μέσα του σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα κι… έρχεται από το Μιλάνο. Ο λόγος για το πανετόνε. Οι απόψεις για την ονομασία του διίστανται. Για κάποιους το πανετόνε προέρχεται από τις λέξεις «Pan de ton», δηλαδή ψωμί πολυτελείας, ενώ για άλλους πήρε το όνομά του από τον Τόνι. Τον παραγιό της οικογένειας Σφόρτσα που το δημιούργησε για να σώσει την κατάσταση όταν κάηκε το χριστουγεννιάτικο κέικ.

Το πανετόνε στην Ελλάδα
«Το πανετόνε εισήλθε στην καθημερινότητα των Ελλήνων τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια ως φρέσκο προϊόν γιατί μέχρι τότε υπήρχε μόνο το συσκευασμένο, το βιοτεχνικό», επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και β΄αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος. Και όπως εξηγεί «ήρθε για να διανθίσει μια αγορά όπου τα ευρωπαϊκά προϊόντα σιγά-σιγά μπαίνουν και στη δική μας κουλτούρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ‘διώχνουν’ τα κλασσικά και παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Δεν μπορούν εξάλλου. Δεν κουνάει κανένας το μελομακάρονο και τον κουραμπιέ από τη θέση του. Όποιος αγοράζει πανετόνε δεν αφήνει τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Αυτά είναι ανυπέρβλητα».

Τα ευρωπαϊκά γλυκά «καλύπτουν» ανάγκες πρωϊνού
Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος «υπάρχουν καταναλωτές που αγοράζουν ένα μέρος από τα ευρωπαϊκά γλυκά, όπως είναι και το ‘Κρίστμας κέϊκ’ και δεν το κρύβω ότι ‘καλύπτει’ λίγο τις ανάγκες πρωϊνού που μέχρι τώρα είχε το τσουρέκι. Δηλαδή, αυτό που κάνει λίγο… κράττει τώρα είναι το παραδοσιακό τσουρέκι. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι για βασιλόπιτα θα πάρουμε όλοι το γνωστό μας γλυκό. Είναι ίσως μια ευκαιρία να αλλάζουμε τις γευστικές μας απολαύσεις για να υποδεχτούμε με μεγαλύτερη όρεξη μετά τη βασιλόπιτά μας». Όσον αφορά την τιμή του πανετόνε ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης λέει πως «η ευρύτητα της τιμής του είναι πραγματικά ανυπέρβλητη και δεν υπάρχει λογική. Νομίζω ότι τα πανετόνε τα οποία παράγονται στην Ελλάδα κυμαίνονται από 15-20 ευρώ οι τιμές τους. Του εξωτερικού έχω ακούσει και 60 και 70 ευρώ. Δεν το καταλαβαίνω. Δεν γνωρίζω γιατί».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *