Wednesday , 1 May 2024

Πασχαλινός οβελίας: «Καμπανάκι» για ελλείψεις αμνοεριφίων στην αγορά – Πόσο κόστισε πέρσι, ποια τιμή αναμένεται φέτος

«Καμπανάκι» κτυπούν οι κτηνοτρόφοι για σοβαρές ελλείψεις στην αγορά σε αρνιά και κατσίκια φέτος το Πάσχα. «Έχουμε ελλείψεις. Τα αμνοερίφια δεν φτάνουν να καλύψουν την ελληνική αγορά γιατί και τα κοπάδια έχουν μειωθεί. Έχουμε στο ζωϊκό κεφάλαιο μια μείωση της τάξης του 10%-12%», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος.

Το κόστος παραγωγής
Σύμφωνα με όσα λέει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος «υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά μια έλλειψη από αρνιά και κατσίκια λόγω των αυξημένων εξαγωγών που έγιναν το τελευταίο διάστημα ενόψει του Πάσχα των Καθολικών». Έκανε λόγο για γενικότερη μείωση του ζωικού πληθυσμού στην Ελλάδα η οποία θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου δηλώνει αισιόδοξος για το φετινό Πάσχα. «Αυτή τη στιγμή εμείς πουλάμε στην ίδια τιμή που πουλούσαμε και πέρσι. Αυτό το διάστημα είναι ακριβώς ίδιες οι τιμές», είπε χαρακτηριστικά. «Τα αρνιά φεύγουν από τους παραγωγούς 7,50- 8 ευρώ το κιλό που σημαίνει ότι ίσως στο τραπέζι φτάσει στα 10-12 ευρώ», αλλά ο ίδιος όπως υποστηρίζει δεν μπορεί να ξέρει «ακριβώς την τιμή που θα το πάρουν οι καταναλωτές. Πιστεύω η τιμή θα κρατηθεί όσο ήταν και την περσινή χρονιά. Εμείς όμως δεν καθορίζουμε την τιμή των αμνοεριφίων στην αγορά. Ποτέ ο παραγωγός δεν καθορίζει την τιμή στην αγορά. Φέτος όπως γίνεται η τιμή θα καθοριστεί από τις τιμές στα σούπερ μάρκετ γιατί έχει να κάνει μ’ ένα διαφορετικό ‘παιχνίδι’ με τον καταναλωτή. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι εμείς σαν κτηνοτρόφοι η τιμή που πρέπει να πάρουμε είναι τουλάχιστον του κόστους παραγωγής». Και προσθέτει ότι «είναι νωρίς να γίνεται αναφορά στις ακριβείς τιμές που θα φτάσουν τα αμνοερίφια το φετινό Πάσχα».

Οι τιμές
Πέρσι η τιμή του αρνιού ήταν αρχικά στα 7-7,5 ευρώ το κιλό και μετά με την ανακοίνωση του «καλαθιού του Πάσχα» έπεσε στα 6,50-7 ευρώ το κιλό. Πέρσι στα κρεοπωλεία οι τιμές ήταν στο αρνί γάλακτος ήταν 12-15 ευρώ το κιλό, στο κατσίκι γάλακτος από 13-15,30 ευρώ το κιλό και στα παϊδάκια από 15-17 ευρώ το κιλό. Μετά με την ανακοίνωση του «καλαθιού του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ η τιμή στο αρνί ήταν από 9,69- 10,90 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι από 9,90-10,99 ευρώ το κιλό.
Φέτος, περίπου ένα μήνα πριν από το Πάσχα, η τιμή του αρνιού είναι στα 8 ευρώ το κιλό. Για το Πάσχα αν οι τιμές παραγωγού μείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 8 ευρώ από τον χονδρέμπορο, ο καταναλωτής στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράσει τον ελληνικό οβελία στα 13-14 ευρώ το κιλό.

Τί λένε οι κρεοπώλες
Την ίδια ώρα χαμηλά προσπαθούν να κρατήσουν με κάθε τρόπο τις τιμές στα αμνοερίφια οι κτηνοτρόφοι, ενόψει και του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρεοπώλες αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν αρνί ή κατσίκι, καθώς φοβούμενοι, όπως λένε, το καλάθι που μπήκε στα σουπερμάρκετ, δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες. «Από τη στιγμή που ακούμε τις τιμές που θα πουλήσουν τα σουπερμάρκετ και την πολιτεία να στέλνει τον κόσμο στα σουπερμάρκετ, είναι λογικό να κρατηθούμε, να αγοράσουμε λιγότερα και σιγά – σιγά ξεπουλάμε», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης,.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *