Thursday , 2 May 2024

Ποια χώρα της Ε.Ε. μηδένισε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα για δύο χρόνια(!);

Του Γ.Κατσιάνη

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που καθιέρωσε τον μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και η μοναδική που αποφάσισε να επεκτείνει το μέτρο μέχρι τέλος του έτους.

“Η αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις του πληθωρισμού. Γι’ αυτό μειώσαμε τον συντελεστή ΦΠΑ στο 0% στα βασικά τρόφιμα (από 5% που ίσχυε πριν την 1.1.2022)” δήλωσε η υπουργός Οικονομικών, Magdalena Rzeczkowska.

Έτσι, οι Πολωνοί καταναλωτές πέρυσι αποκόμισαν οφέλη, ύψους 1,9 δισ. ευρώ ενώ για φέτος εκτιμάται ότι το συνολικό όφελος από  την διατήρηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα θα υπερβεί τα 2,4 δισ. ευρώ.

Το παράδειγμα της Πολωνίας ακολούθησαν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της χορήγησης επιδομάτων (Market pass).

Ένα μέτρο που αποδείχθηκε αναποτελεσματικό ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς οι παροχές του market pass είναι αντιστρόφως ανάλογες για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Ωστόσο, ακόμα και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης μοιάζει με σενάριο…επιστημονικής φαντασίας και για την νυν ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αναρωτιέμαι αν ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν είναι “επιλογή σοβαρότητας και κοινής λογικής”, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τότε τί είναι;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *