Saturday , 4 May 2024

Σε… ρυθμούς Αποκριάς η Κεντρική Ελλάδα – Ποιες είναι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις

Σε αποκριάτικους… ρυθμούς μπαίνουν περιοχές σε όλη τη χώρα με τις μάσκες, τις σερπαντίνες, τα κομφετί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Τα αποκριάτικα αξεσουάρ είναι έτοιμα να εντυπωσιάσουν και φέτος με τους μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές να σχεδιάζουν τις στολές με τις οποίες θα εμφανιστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις και τα πάρτι που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Τσικνοπέμπτη και με κορύφωση την Καθαρά Δευτέρα.

Οι… πρώτες εκδηλώσεις
Την τιμητική τους θα έχουν και φέτος τα παραδοσιακά έθιμα και η σάτιρα, ενώ δεν θα λείψουν οι πιο σύγχρονες μορφές καρναβαλιού με τα στολισμένα άρματα, τους διαγωνισμούς, το κυνήγι θησαυρού και πολλά άλλα. Μια…πρώτη «γεύση» για τις εκδηλώσεις που ήδη έχουν προαναγγελθεί.

Στη Θεσσαλονίκη: Μετά από 60 χρόνια

Το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων κατά τον 20ό αιώνα και επανέρχεται φέτος δυναμικά για να αποκτήσει τη χαμένη του αίγλη. Μετά από 60 χρόνια η Θεσσαλονίκη αποκτάει και πάλι το δικό της καρναβάλι. Χιλιάδες καρναβαλιστές θα κατακλύσουν την Κυριακή της Αποκριάς, 10 Μαρτίου, το κέντρο της πόλης σατιρίζοντας με τις στολές τους επίκαιρα θέματα όπως το Flyover, τα… τρίγωνα Πανοράματος και το Μετρό. Η καρναβαλική παρέλαση θα γίνει στην οδό Τσιμισκή και στη λεωφόρο Νίκης. Όσοι θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή για την παρέλαση μπορούν να απευθυνθούν μέχρι και τις 7 Μαρτίου στην ομάδα «Καρναβάλι Θεσσαλονίκης».

Καρναβάλι και στην Επανομή
Όπως προτρέπει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Θερμαϊκού Γιώργος Σαλπιγγίδης «πάρτε την παρέα σας κι ελάτε την Κυριακή 17 Μαρτίου στην Κεντρική πλατεία της Επανομής όπου θα γίνει η καρναβαλική παρέλαση. Μπορούν να συμμετέχουν ως οργανωμένα γκρουπ, σωματεία, πολιτιστικοί, αθλητικοί και άλλοι σύλλογοι, αθλητικές ομάδες, σχολεία, νηπιαγωγεία, ομάδες φοιτητών και πολιτών. Με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση επανέρχεται το Επανομίτικο καρναβάλι και το 2024». Η επιλογή του θέματος μεταμφίεσης είναι ελεύθερη, ενώ οι δηλώσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα στοιχεία τους και το τηλέφωνο επικοινωνίας τους στο e–mail του γραφείου Πολιτισμού του δήμου Θερμαϊκού: poltherm@gmail.com

Στο Σοχό οι «Κουδουνοφόροι»
Το δρώμενο των Κουδουνοφόρων πραγματοποιείται και φέτος στον Σοχό, του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας κατοίκους και επισκέπτες.

Στη Χαλκιδική
Στα Σήμαντρα: «50 χρόνια Καρναβάλι»
Τα Σήμαντρα Χαλκιδικής γιορτάζουν φέτος «50 χρόνια Καρναβάλι». Όπως είπε στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Καρναβαλιστών Σημάντρων Γεωργία Παυλίδου «οι φετινές εκδηλώσεις –όπως κάθε χρόνο- θα ξεκινήσουν την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου και θα κορυφωθούν το τετραήμερο 15, 16, 17 και 18 Μαρτίου που είναι η Καθαρά Δευτέρα. Την ημέρα αυτή θα ολοκληρωθεί το καρναβάλι με τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στην κεντρική πλατεία των Σημάντρων». Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τις στολές δωρεάν και μπορεί να συμμετέχει ο καθένας σε όποιο γκρουπ θέλει. «Σ’ εμάς η παρέλαση των καρναβαλιστών γίνεται την Καθαρά Δευτέρα στις 18 Μαρτίου. Στις 2.00 μετά το μεσημέρι ξεκινά η παρέλαση», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παυλίδου.

Στον Άγιο Νικόλαο… άρωμα Αποκριάς
Από την Τσικνοπέμπτη μέχρι την Καθαρά Δευτέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου «Η Βουρβουρού» υπόσχεται κέφι και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη, 7 Μαρτίου, στις 19.00 μ.μ. στην πλατεία. Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 11.00 το πρωί, διοργανώνονται στη πλατεία του Αγίου Νικολάου γαϊτανάκι, μουσικές καρέκλες, αλευροπόλεμος και τσουβαλοδρομίες. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 10.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος αποκριάτικος χορός του Συλλόγου με πολλές εκπλήξεις.Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 17 Μαρτίου με την παρέλαση των αρμάτων στην πλατεία του χωριού.

Στην Πέλλα
Στην Κρύα Βρύση το «30ό Καρναβάλι»
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης μαζί με δεκάδες εθελοντές κατασκευάζουν τα αποκριάτικα άρματα για το «30ό Καρναβάλι της
Κρύας Βρύσης». Η μεγάλη παρέλαση θα γίνει την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 3.00 μετά το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης, ενώ από τις 18.00 το απόγευμα -που θα γίνει το κάψιμο του Καρνάβαλου -μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα υπάρξει ξεφάντωμα στην Κεντρική Πλατεία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές «οι συμμετοχές έχουν ήδη ξεπεράσει τα περσινά δεδομένα και αυτό το στοιχείο είναι που δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι και φέτος το ‘Καρναβάλι της Κρύας Βρύσης’ θα κυριαρχήσει στο χώρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Μάλιστα θα συμμετέχει και ομάδα από τη Θεσσαλονίκη που με τις φιγούρες και τα ακροβατικά τους θα απογειώσουν μικρούς και μεγάλους. Αν και το πλήρες πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, για την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 12.00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί το παιδικό «κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού».

Στην Έδεσσα παραδοσιακό το αποκριάτικο καρναβάλι
Από την Τσικνοπέμπτη ως την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν και φέτος εκδηλώσεις στην πόλη της Έδεσσας. Οι κάτοικοι της περιοχής θα γλεντήσουν με παραδοσιακούς χορούς, μουσική, μεζέδες, παραδοσιακά έθιμα, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, πάντα «παρέα» με το ντόπιο κόκκινο κρασί.

Στην Ημαθία
Αποκριά στη Νάουσα

Από την Τσικνοπέμπτη με ψήσιμο στους δρόμους και λαϊκό γλέντι ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς στη Νάουσα. Κύριο χαρακτηριστικό τους η αναβίωση του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες», που χρονολογείται από το 18ο αιώνα. Οι καρναβαλιστές, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και φορώντας κέρινες μάσκες, ξεχύνονται τις ημέρες της Αποκριάς στους δρόμους στήνοντας αυτοσχέδια γλέντια, ενώ κανένας δεν χάνει το πανηγύρι στο Σπήλαιο την Καθαρά Δευτέρα.

Στην Πιερία
Στην Πιερία καρναβαλικές εκδηλώσεις διοργανώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στη Βροντού του δήμου Δίου με παρελάσεις αρμάτων και μασκοφόρων στην κεντρική πλατεία του χωριού. Το βράδυ της ίδιας μέρας αναβιώνει στο Δίον το έθιμο του Φανού (το κάψιμο των κέδρων). Το κάψιμο των κέδρων γίνεται την ίδια ημέρα και στον Κολινδρό, στο Μοσχοπόταμο, στο Λιτόχωρο, στη Λεπτοκαρυά, ενώ στη Σκοτίνα το έθιμο ονομάζεται το κάψιμο της Τσαγκάλας.

Στις Σέρρες οι «Μπαμπόγεροι»
Οι «Μπαμπόγεροι» είναι ένα λατρευτικό δρώμενο των Σερρών, του οποίου το διονυσιακό πνεύμα γνωρίζει τη σύγχρονή του αποθέωση στις ημέρες των Απόκρεων. Κάτοικοι του Φλάμπουρου Σερρών ντυμένοι τραγόμορφα, ζωσμένοι στη μέση τους με βαριά κουδούνια, έχουν τα πρόσωπα τους καλυμμένα «μπαμπουσάρκα». Πρόκειται για πολύ μεγάλα καπέλα σε σχήμα κώνου, φτιαγμένα με ιδιαίτερο τρόπο στο χέρι, με πολλές πολύχρωμες χρυσοποίκιλτες κορδέλες, δαντέλες πουλιά, χάντρες και μαντήλια. Αποτελεί ενδυματολογικό στοιχείο πλήρες συμβολισμών σχετικούς με το πνεύμα της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων. Οι μεταμφιεσμένοι επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού χορεύοντας χορό που έχει στοιχεία αρχαίου σεισοπυγικού χορού. Οι νοικοκυραίοι τους καλωσορίζουν με χαρά, δίνοντάς τους χρήματα και ένα πορτοκάλι, σύμβολο της μετάνοιας-συγχώρεσης. Την Καθαρά Δευτέρα ο δήμος Σερρών -όπως κάθε χρόνο- διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *