Thursday , 2 May 2024

Στα “κάγκελα” οι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων για την αύξηση-φωτιά στο φόρο διαμονής

Του Γ. Κατσιάνη

Την έντονη αντίδραση των τουριστικών επιχειρήσεων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να υπερδιπλασιάσει τον φόρο διαμονής στα καταλύματα, προκειμένου να συγχρηματοδοτήσει το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.

Ειδικότερα, ο φόρος διαμονής θεσπίστηκε το 2018 και αφορά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Έτσι, μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμορφώνεται ως εξής:

-Για ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία ως δύο αστέρων: 1,5 ευρώ (από 0,5 ευρώ)

-Για ξενοδοχεία τριών αστέρων: 3 ευρώ (από 1,5 ευρώ)

-Για ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων: 7 ευρώ (από 3 ευρώ) και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων στα 10 ευρώ (από 4 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα).

“Η εξαγγελθείσα αύξηση στον φόρο διαμονής με τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα καταλύματα, σε ποσοστά μάλιστα της τάξεως 150 – 200%, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, προκαλεί προβληματισμό, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την ανταγωνιστικότητα του ευρύτερου ελληνικού τουριστικού προϊόντος”, τονίζει, μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και σημειώνει πως “η χρηματοδότηση του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο ενός κλάδου της ελληνικής οικονομίας”.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) τάσσεται υπέρ του επανασχεδιασμού του φόρου διαμονής “προκειμένου να επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *