Thursday , 2 May 2024

Στα… χαρτιά παραμένει εδώ και 18 μήνες η διασύνδεση των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές

Του Γ.Κατσιάνη

Σε…ανέκδοτο έχει εξελιχθεί το θέμα της διασύνδεσης των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές.

Το θέμα έφερε και πάλι στην επικαιρότητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι “η διαδικασία της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024”.

Προφανώς, πρόκειται για αισιόδοξο στόχο, αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και 18 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα!

Το ιστορικό

Τον Μάρτιο του 2022 δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022 εκδόθηκε και η σχετική απόφαση που όριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου να διασυνδεθούν τα POS με τους φορολογικούς μηχανισμούς.

Εννιά μήνες αργότερα και συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2023 ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ το χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεσή τους.

Σύμφωνα με αυτό, 400.000 ταμειακές μηχανές θα έπρεπε από τα τέλη Ιουνίου του 2023 να διασυνδεθούν με τα POS.

Επίσης, περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο 2023 και να αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, η διπλή εκλογική αναμέτρηση (Μάϊος-Ιούνιος) μετέθεσαν στις αρχές του 2024 την υλοποίηση του σχεδίου για τη διασύνδεση 540.000 ταμειακών μηχανών  και λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα τερματικά POS των επιχειρήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *