Monday , 6 May 2024

Στα 6 δισ. ευρώ η ζημιά στο ΑΕΠ από την καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου –Πάνω 20% οι τιμές σε λαχανικά και φρούτα

Οι πρώτες επιπτώσεις από την ολική καταστροφή που σημειώθηκε σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία γίνονται ήδη αισθητές στην ελληνική αγορά. Οι καταναλωτές βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς τα περισσότερα προϊόντα της χώρας παράγονται στον πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο. «Αύξηση κατά 20% υπάρχει αυτή τη στιγμή σε λαχανικά και φρούτα. Έχουμε ελλείψεις σε πολλά προϊόντα», αναφέρει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής.

Οι… πρώτες ελλείψεις
Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας και την πλημμυρών στην αγροτική παραγωγή θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθούν ζημίες 3 δισ. ευρώ στο δευτερογενή τομέα, ενώ η ζημιά στο ΑΕΠ θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ. Στο Θεσσαλικό κάμπο που έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας και καλύπτει το 5% του ΑΕΠ, υπάρχουν 65.000 απασχολούμενοι, με τις καλλιέργειες να φτάνουν τα 3 εκατ. στρέμματα. Η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε ένα εκατ. στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας. «Υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά αγροτικά προϊόντα στην αγορά και φέρνουμε εισαγόμενα. Ελλείψεις έχουμε σε λαχανικά όπως στις ντομάτες, στα μαρούλια, στα σαλατικά. Σε όλα έχουμε ελλείψεις και στα φρούτα, και οι τιμές τους είναι στα ύψη. Οι τιμές είναι φυσικό να ανέβουν. Αλλά το ζήτημα δεν είναι τώρα. Το θέμα είναι τί θα γίνει τον χειμώνα. Εκεί θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Προς το παρόν για να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς φέρνουμε προϊόντα από άλλες χώρες κυρίως από την Τουρκία από την οποία εισάγουμε ντομάτες, πατάτες, κρεμμύδια κι άλλα», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών κ. Δερετζής.

Καταστροφές στις καλλιέργειες
Η τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως 3.470.692 στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη γη στη Θεσσαλία, εκ των οποίων 74,2% είναι αροτραίες καλλιέργειες το 0,9% είναι αμπέλια, το 11,7% είναι δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, ακτινίδια, κάστανα κ.α.). Εάν σκεφθεί κανείς πως η πλημμυρισμένη περιοχή όπως καταγράφηκε και από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα σημαίνει πως περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης έχει θαφτεί κάτω από το νερό.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 2.576.366 στρέμματα είναι αροτραίες καλλιέργειες. Το βαμβάκι αποτελεί τη νούμερο ένα καλλιέργεια στον θεσσαλικό κάμπο, με περίπου 1.600.000 στρέμματα να αφιερώνονται σε αυτό, δίνοντας σχεδόν το 40% της εγχώριας παραγωγής. Επίσης στη Θεσσαλία βρίσκονται πάνω από τις μισές αχλαδιές (54%) και αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας, το 36% των καστανιών, το 31% των μηλιών και το 22,2% των καρυδιών.

«Πνίγηκε» στις λάσπες και η κτηνοτροφία
Σύμφωνα με την ΕΛΤΣΑΤ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στα κρέατα και κατ’ επέκταση στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς Θεσσαλία παράγεται το 71% του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, γίνεται το 50% της παραγωγής τυριών, το 18,5% του γάλακτος. Επίσης, στη Θεσσαλία είναι η μισή ελληνική παραγωγή τυριών (47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας) -το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων, ενώ παράγεται το 18,5% του γάλακτος (20,4% του πρόβειου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *