Friday , 3 May 2024

Στη Θεσσαλονίκη ο εφευρέτης του υπολογιστή των 100 δολαρίων

Του Γ.Κατσιάνη

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται την Παρασκευή 26 Απριλίου ένας από τους εφευρέτες του φορητού υπολογιστή των 100 δολαρίων (One Laptop per Child Association, OLPC).

Ο λόγος για τον 57χρονο διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Μιχάλη Μπλέτσα, ο οποίος θα είναι ομιλητής στο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διεθνoύς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond.

Για την ιστορία, ο OLPC XO-1 είναι ένας υπολογιστής ασύρματης ευρυζωνικής διαδικτύωσης, ο οποίος στο αρχικό του σχέδιο περιλάμβανε γεννήτρια με μανιβέλα για να έχει αυτονομία ενώ μέσω ενός touchpad μπορούσε ο χρήστης του να γράφει πάνω σε αυτό με μολύβι ή και να ζωγραφίζει.  

Από τον Φεβρουάριο του 2006 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, ο Μιχάλης Μπλέτσας ήταν επικεφαλής του σχεδιασμού των υποσυστημάτων δικτύωσης του υπολογιστή. 

Μάλιστα, ως μέλος της ομάδας δημιουργίας του OLPC, το 2007 έλαβε το βραβείο Index.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο διεθνούς φήμης Έλληνας ερευνητής ορίστηκε πρόσφατα Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *