Thursday , 2 May 2024

Συναγερμός για τη λίμνη Κάρλα- Ανεβαίνει η στάθμη της – Απειλούνται χωριά

Έντονη είναι η ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα, καθώς σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα νερά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Η λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε το 1962. Μετά τη θεομηνία η λίμνη όχι μόνο ξαναδημιουργήθηκε, αλλά η στάθμη της διαρκώς ανεβαίνει απειλώντας τις επόμενες μέρες να πλημμυρίσει κοντινά χωριά.

Μήνυμα από το 112 σε έξι χωριά
Σημειώνεται πως από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι κάτοικοί τους έχουν ενημερωθεί από το 112. Η λίμνη βρίσκεται περίπου 300 μακριά από τα πρώτα σπίτια του Σωτήριου, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται – σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ- οι οικισμοί Νίκη, Μόδεστος Καστρί και Αμυγδαλή Λάρισας, οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια Μαγνησίας. Μάλιστα τη νύχτα εστάλη μήνυμα από το 112 σε κατοίκους έξι χωριών να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια αλλά και τα χωριά τους εάν κριθεί απαραίτητο. Το μήνυμα εστάλη στα Κανάλια Μαγνησίας, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στη Σωτήριο, στη Νίκη και στο Αχίλλειο

Θυμίζει τη λίμνη πριν την αποξήρανσή της
Λόγω των ορμητικών νερών που φεύγουν από τον Πηνειό και διοχετεύονται στο σημείο χρειάστηκαν μόλις 2,5 ημέρες για να επιστρέψει στο μέγεθός της, όπως ήταν πριν από την αποξήρανσή της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν ανέβει ακόμα 60 εκατοστά η στάθμη του νερού, η λίμνη θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσουν πολλά χωριά και οικισμοί.

Συνεχίζονται οι αυτοψίες στο θεσσαλικό κάμπο
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταγραφές και οι αυτοψίες στον θεσσαλικό κάμπο. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 5.000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια, και έχουν ήδη καταχωρηθεί 3.330 αιτήσεις για την κρατική αρωγή.

Συνεχίζονται και οι διασώσεις
Συνολικά από τις 7.00 το πρωί της Τρίτης, 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα τις 7.00 το πρωί έχουν γίνει 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 12.008 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *