Thursday , 2 May 2024

Τί περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για γκέι γάμους και τεκνοθεσία

Tη μεταρρύθμιση του θεσμού του γάμου που περιλαμβάνει τα δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια δρομολογεί η κυβέρνηση και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να ψηφίσουν οι βουλευτές κατά συνείδηση στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο είναι σύντομο με το βασικό άρθρο να ορίζει πως γάμος νοείται ανάμεσα σε άτομα του ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που απορρέουν από τη βασική σχέση θα ισχύουν σιωπηρά για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο με τη διεύρυνσή του ορισμού του γάμου. Εκτός από τη βασική προσθήκη στο άρθρο περί γάμου, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μεταβατικές διατάξεις για τους γάμους που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, για τα ζευγάρια που έχουν ήδη σύμφωνο συμβίωσης και θέλουν να μετατραπεί σε γάμο.

Γάμος στα ομόφυλα ζευγάρια
Το νομοσχέδιο σε περίπτωση που περάσει από τη Βουλή θα επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν τη δυνατότητα να παντρεύονται στην Ελλάδα με πολιτικό γάμο και να υιοθετήσουν παιδί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άλλωστε αναφερθεί στο ζήτημα κατά τη συνέντευξή του στο «Bloomberg» τονίζοντας ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».

Οι γκέι γάμοι στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά η χώρα μας έχει κάνει άλμα σε σχετική κατάταξη των χωρών και των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Σύμφωνα με το «International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association», η Ελλάδα ξεπέρασε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία σε σχέση με τη νομική και πολιτική στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τί ισχύει στην Ευρώπη
Από το 2000 και έως σήμερα συνολικά 35 χώρες σε όλο τον κόσμο και στις πέντε ηπείρους έχουν νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο. Τα 20 από αυτά τα 35 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη και τα 15 αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη χώρα που ψήφισε τον πολιτικό γάμο στην Ευρώπη -και στον κόσμο- ήταν η Ολλανδία το 2000. Ακολούθησαν το Βέλγιο (2003), η Ισπανία (2005), η Σουηδία και η Νορβηγία το 2009, η Πορτογαλία (2010), η Δανία (2012), η Γαλλία (2013), η Μεγάλη Βρετανία (2014), η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία το 2015, η Γερμανία και η Μάλτα το 2017, η Αυστρία (2019), η Ελβετία (2020), η Σλοβενία (2022) και φέτος η Εσθονία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *