Friday , 29 March 2024

Τελευταία στιγμή θυμήθηκε το υπουργείο Εργασίας να παρατείνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου την προθεσμία για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

Του Γ.Κατσιάνη

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της ψηφιακής λειτουργίας του κράτους, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ανακλαστικά της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ακόμα στην… αναλογική εποχή.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η περίπτωση της παράτασης στην προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Λίγες ώρες, λοιπόν, πριν να εκπνεύσει η σχετική προθεσμία (Τετάρτη 30 Νοεμβρίου) η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα η διαδικασία.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “…ως το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου –μια ημέρα πριν την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας- οι εγγραφές αντιστοιχούσαν σε 974.000 εργαζομένους (επί συνόλου 2.410.134)”.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι “ως τις 6.00 μ.μ. σήμερα (Τετάρτη 30 Νοεμβρίου) είχαν γίνει εγγραφές για 1.346.205 εργαζομένους (ποσοστό 55,8%% επί του συνόλου). Αντίστοιχα, μέχρι τις 6.00 μ.μ. σήμερα, επί συνόλου 289.334 περίπου επιχειρήσεων είχαν εγγραφεί 195.967 επιχειρήσεις (ποσοστό 67%)” και καταλήγει ότι “από τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται ότι έχει εγγραφεί η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων- πράγμα που αποδεικνύει ότι ενεγράφησαν πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις- αλλά και η πλειονότητα των εργαζομένων”.

Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:

Γιατί το υπουργείο Εργασίας περίμενε ανήμερα της καταληκτικής ημερομηνίας όπου εκπνέει η σχετική προθεσμία για να δώσει 20ήμερη παράταση;

Τί εντυπώσεις προκαλεί στο επενδυτικό περιβάλλον η ερασιτεχνική αντιμετώπιση μιας κατάστασης που άπτεται της ομαλής λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων;

Ως πότε θα ενεργούμε με την λογική του “βλέποντας και κάνοντας” στην εποχή του ψηφιακού αυτοματισμού;

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *